Πρωτόγνωρο χαρακτήρισε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Παπαδημητρίου, το φαινόμενο της σεισμικής δραστηριότητας στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή On Politics.
Όπως εξήγησε, η σεισμική ακολουθία βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα σε ένα ηφαιστειακό περιβάλλον. «Αυτό είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στον ελληνικό χώρο» διευκρίνισε. Σημείωσε, δε, ότι αυτό που συμβαίνει, είναι πως μαγματικό υλικό έχει εισρεύσει μέσα στα ρήγματα, διευκολύνοντας τη μεγάλη σεισμική δραστηριότητα.
Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε σε μία «σμηνοσειρά» με αυξημένα μεγέθη. Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο ενός σεισμού 6 βαθμών, είπε: «Υπάρχει, αυτό είναι ένα δεύτερο σενάριο. Αυτό που ζει η Σαντορίνη τώρα ίσως και να είναι ένα ‘λυτρωτικό σενάριο’, με την έννοια ότι οι σεισμοί γίνονται σε έναν υποθαλάσσιο χώρο, με πολλά μικρά ρήγματα, γύρω στα 20-25 χλμ. από όλα τα νησιά. Με αυτήν την έννοια, ένας τέτοιος σεισμός, αν έρθει, θα έλεγα καλώς να έρθει, διότι ενδεχομένως να επιταχύνει τη μείωση των σεισμών και την ολοκλήρωση της ακολουθίας λίγο νωρίτερα». «Το θετικό είναι ότι, θεωρητικά τουλάχιστον, δεν θα έχουμε μεγάλες επιπτώσεις σε κανένα νησί» σημείωσε.
Παρατήρησε, εξάλλου, ότι σήμερα από το πρωί είναι καθαρά μειωμένη η σεισμική δραστηριότητα. Ως προς τη διάρκειά της, είπε ότι «πρέπει να περιμένουμε αρκετές ημέρες για να δούμε, δεν είναι κάτι ξεκάθαρο αν θα πάμε μέχρι το Πάσχα, εγώ θα έλεγα ότι 1-2 εβδομάδες θα μας απασχολήσουν ακόμη οι σεισμοί αλλά στο τέλος της 2ης εβδομάδας θα έχουμε καλύτερη εικόνα».
«Δεν θα έχουμε μεγάλο σεισμό»
Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι μία σημαντική παράμετρος είναι αν υπάρχει εκπομπή αερίων εκεί που γίνονται οι σεισμοί. «Δεν θα έχουμε μεγάλο σεισμό, είμαι κάθετος σε αυτό» επεσήμανε, προσθέτοντας πως το ρήγμα της Αμοργού έχει «κλειδώσει».
Ερωτηθείς για τα ηφαίστεια, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και ανέφερε ότι «η εισροή μαγματικών ρευστών στην περιοχή που γίνονται οι σεισμοί θα μπορούσε στο μέλλον –μιλάμε για μακρά διαδικασία- να τροφοδοτήσει τα μικρά ηφαιστειακά κέντρα που υπάρχουν εκεί, αλλά μέχρι εκεί, όχι κάτι άλλο».
«Αυτό που μας ανησυχεί για το μέλλον –δεν το βλέπουμε τώρα- είναι τι θα γίνει με τα ηφαίστεια, διότι μέχρι τις 25 Ιανουαρίου υπήρχε μία μικροσεισμική δραστηριότητα εντός της Καλντέρας. Έχουμε συνδέσει αυτή τη μικροσεισμική δραστηριότητα από το 2011 με τη λειτουργία του ταμιευτήρα που βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Άρα λοιπόν, επειδή διείσδυσε και εκεί μαγματικό υλικό και υπήρξε μια διαστολή του ταμιευτήρα, γι’ αυτό είχαμε μία ανύψωση της Σαντορίνης. Όμως, αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει καμία ένδειξη τόσο μέσα στην Καλντέρα, όσο και στο Κολούμπο. Και γι’ αυτό λέμε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης του ηφαιστείου» συνέχισε, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο για μεγάλο τσουνάμι.
Διαβάστε ακόμη:
- Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό
- Κ. Παπαζάχος στη «Ν»: Έχουμε μπροστά μας εβδομάδες σεισμικότητας
- Σπ. Παυλίδης στο Naftemporiki TV: Η σεισμική ακολουθία θα έχει διάρκεια, αλλά δεν διαφαίνεται μεγάλος σεισμός