Skip to main content

Κ. Συνολάκης: Από το καλοκαίρι η Σαντορίνη έχει φουσκώσει 4 εκατοστά – Η έκρηξη του ηφαιστείου ανάμεσα στα σενάρια

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

«Κατά τη γνώμη μου αυτοί οι σεισμοί είναι μάλλον απίθανο να είναι καθαρά τεκτονικοί»

Πιθανή θεωρεί τη διασύνδεση της σεισμικής έξαρσης με τη δραστηριότητα του ηφαιστείου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Κώστας Συνολάκης.

«Από το καλοκαίρι η Σαντορίνη έχει φουσκώσει περίπου 4 εκατοστά, δηλαδή έχει γίνει μετατόπιση της Σαντορίνης κατά 4 εκατοστά. Αυτό ξεκίνησε το καλοκαίρι και είναι κάτι αντίστοιχο αυτού που είχε γίνει το 2011. Τα επίπεδα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι λίγο μικρότερα από τα επίπεδα του 2011», είπε ο κ. Συνολάκης μιλώντας στο Action 24 και εξήγησε:

«Αυτό όσον αφορά το ηφαίστειο της Σαντορίνης, δηλαδή τη Νέα Καμένη. Έχουμε όμως τώρα και το ηφαίστειο του Κολούμπου, το οποίο παρακολουθείται με υποθαλάσσιους σεισμογράφους και drones».

Ερωτηθείς αν οι σεισμικές δονήσεις οφείλονται στην άνοδο του μάγματος, ο κ. Συνολάκης είπε:

«Υπάρχει η εικασία ότι αυτή τη στιγμή οι σεισμοί που έχουμε οφείλονται στο μάγμα που μεταφέρεται προς την επιφάνεια. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο κατά κανένα τρόπο ότι και το ηφαίστειο έχει αρχίσει να φουσκώνει και (την ίδια στιγμή) βλέπουμε αυτούς τους σεισμούς.

Αυτό το οποίο είναι λίγο παζλ και μερικοί το αμφισβητούν είναι κατά πόσον η σεισμικότητα έξω από την καλντέρα συνδέεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα και κατά τη γνώμη μου συνδέεται. Το τι σημαίνει αυτό θα το δούμε στην πορεία».

Για την εξέλιξη του φαινομένου τις επόμενες ημέρες, ο κ. Συνολάκης σημείωσε:

«Αν συνεχίσουμε να έχουμε ήσυχες μέρες, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι έχει αλλάξει κάτι στη σεισμικότητα, αλλά προς το παρόν για να αξιολογήσουμε αυτά τα σκαμπανεβάσματα χρειαζόμαστε χρόνο».

Ο κ. Συνολάκης συμπλήρωσε ότι «την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν ο μόνος που μιλούσα για τρία σενάρια. Μπορεί η Σαντορίνη να κάνει μια έκρηξη, μπορεί να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός, μπορεί να σταματήσει. Σχεδόν κανένας τότε δεν μιλούσε για έκρηξη».

Επέμεινε δε στα εξής: «Δεν έχει αλλάξει καθόλου η τοποθέτησή μου από αυτό που είχα πει την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη γνώμη μου αυτοί οι σεισμοί είναι μάλλον απίθανο να είναι καθαρά τεκτονικοί και να είναι τυχαίο ότι την ίδια στιγμή παρατηρείται και το φούσκωμα της Σαντορίνης».

Ερωτηθείς αν το ηφαίστειο προκαλεί τους σεισμούς ή το αντίθετο είπε ότι σε αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχουν επαρκείς απαντήσεις.

«Γι’ αυτά δεν υπάρχουν καλές απαντήσεις. Γι’ αυτό και επέμενα από την πρώτη εβδομάδα να εξετάζουμε αυτά τα ενδεχόμενα και να τα εξετάσουμε προσεκτικά και να μην εστιάζουμε μόνο στη σεισμικότητα. Πρέπει να κάνουμε πάρα πολλές μετρήσεις για την παραμόρφωση που γίνεται -κι όχι μόνο στη Σαντορίνη αλλά και στις γειτονικές περιοχές- ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε πώς ακριβώς εξελίσσεται αυτό το φαινόμενο. Και όσο πιο γρήγορα έχουμε μετρήσεις, τόσο πιο προετοιμασμένοι θα είμαστε για το τι μπορεί να συμβεί».