«Σαφώς πρωτόγνωρο» χαρακτήρισε το φαινόμενο της σεισμικής δραστηριότητας σε Σαντορίνη – Αμοργό ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή η δραστηριότητα θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό, μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή On Politics με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο.
Όπως εξήγησε, «δεν έχει καμία σχέση με άλλες δραστηριότητες σεισμικής έξαρσης σε άλλες περιοχές, όπου μπορούμε να διακρίνουμε προσεισμούς, κύριο σεισμό, μετασεισμούς. Εδώ φάνηκε ξεκάθαρα ιδίως το τελευταίο 10ήμερο, την τελευταία εβδομάδα ακόμη περισσότερο, ότι έχουμε μια ιδιόμορφη γεωδυναμική κατάσταση, όπου δεν ισχύουν τα συνήθη περί τεκτονικών σεισμών».
Μίλησε, δε, για αλληλεπίδραση με το μαγματικό – ηφαιστειακό τόξο, που σημαίνει, όπως είπε, «ότι έχουμε αυτή τη στιγμή μια διείσδυση μάγματος σε βάθος περίπου 5 χιλιομέτρων, το οποίο καθώς ανέρχεται προς τον ανώτερο φλοιό, ασκεί πρόσθετες πιέσεις, πέρα από τις υφιστάμενες τεκτονικές που είχαμε πιο πριν, και αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε πολλά μικρά έως μέτρια ρήγματα να σπάνε με μεγέθη 4-5,3».
Ο κ. Παπανικολάου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το φαινόμενο θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως το Πάσχα. «Αυτό είναι εκτίμηση πιθανολογική, με βάση τι έχουμε δει από αλλού» σημείωσε. Επεσήμανε, πάντως, ότι δεν υπάρχει περίπτωση στο άμεσο μέλλον να υπάρξει περαιτέρω άνοδος του μάγματος στην επιφάνεια.
Το δυσμενές σενάριο
Ο κ. Παπανικολάου σημείωσε ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να δραστηριοποιηθεί και το μεγαλύτερο ρήγμα της Ανύδρου. Όπως είπε, αν συμβεί αυτό, είναι πιθανό να εκδηλωθεί ένας σεισμός της τάξης των 6 βαθμών.
«Αυτό είναι το δυσμενές σενάριο» τόνισε, εκτιμώντας πάντως ότι η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις σε Σαντορίνη και Αμοργό. Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι σπάνια δημιουργούνται μεγάλα τσουνάμι με σεισμούς κάτω των 7 βαθμών. Είπε επίσης ότι στο δυσμενέστερο σενάριο ενός σεισμού 6 βαθμών, θα εκτονωθεί γρηγορότερα η ενέργεια.
Επεσήμανε, δε, ότι δεν είναι πιθανή η δημιουργία ενός νέου ηφαιστείου και τόνισε ότι οι ηφαιστειακές εκρήξεις προβλέπονται. «Τα ηφαίστεια είναι ήρεμα αυτή τη στιγμή, δεν έχουν σεισμούς, το άλλο φαινόμενο είναι βαθύ, δεν έχει σχέση με ηφαίστειο, έχει σχέση με μάγμα», συμπλήρωσε.
Διαβάστε ακόμη:
- Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό
- Σεισμοί σε Σαντορίνη – Αμοργό: Το πλέον πιθανό και το δυσμενές σενάριο – Ο Κ. Παπαζάχος στο Naftemporiki TV