«Δεν έχει αλλάξει η κατάσταση, τα σενάρια παραμένουν τα ίδια. Υπάρχει το πλέον πιθανό σενάριο να συνεχίσουμε έτσι, με μία σμηνοσειρά που θα έχει τέτοιους σεισμούς. Σαφώς όμως έχει παραμείνει σε ισχύ το σενάριο μιας ισχυρότερης σεισμικής δόνησης, μια και η περιοχή που έχει ενεργοποιηθεί είναι σχετικά μεγάλη και είναι εμφανές από τους υπολογισμούς των επικέντρων ότι υπάρχουν τμήματα που δεν έχουν εμφανίσει σεισμικότητα», δήλωσε αναφερόμενος στους σεισμούς σε Σαντορίνη και Αμοργό ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο.
Όπως τόνισε, τα δύο σενάρια (το τυπικό και το δυσμενές) παραμένουν σε ισχύ, όπως από την αρχή της ακολουθίας. Επεσήμανε, δε, ότι ενώ είχε φανεί ότι υπήρχε μία μικρή ύφεση, η ακολουθία πρακτικά συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς.
Ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι η ακολουθία εμφανίζει σεισμούς που γίνονται πολλοί μαζεμένοι και σπάνε πολλά κομμάτια, ενώ ακολουθεί μία περίοδος «ησυχίας» προτού ξεκινήσει ξανά η έντονη δραστηριότητα.
1.300 σεισμοί με μέγεθος πάνω από 3 βαθμούς
Επεσήμανε, δε, ότι έχουμε 1.300 σεισμούς με μέγεθος πάνω από 3 βαθμούς από τότε που ξεκίνησε η ακολουθία. Όπως πρόσθεσε, καταγράφονται στατιστικά κάθε μέρα 14-15 δονήσεις της τάξης των 4 βαθμών και 1-2 σεισμοί της τάξης των 5 βαθμών.
Ερωτηθείς για το σενάριο ενός ισχυρότερου σεισμού, είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν πολύ αξιόπιστες εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή. Όπως εξήγησε, με βάση την ακολουθία και τα ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή, ένας σεισμός της τάξης των 6,5 βαθμών δεν μπορεί να αποκλειστεί ως δυσμενέστερο σενάριο. Είπε επίσης αυτή τη στιγμή η κύρια προσοχή είναι στην περιοχή που βρίσκεται σε διέγερση πέριξ της Ανύδρου και όχι σε άλλα ρήγματα.
Ως προς τις επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου ισχυρότερου σεισμού, είπε ότι «ακόμη και σε ένα δυσμενές σενάριο, πρόκειται για θαλάσσια περιοχή και τα κατοικημένα νησιά είναι σε αρκετά μεγάλη απόσταση. Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν σχετικά περιορισμένα αποτελέσματα». Επανέλαβε ότι ακόμη και σε ένα δυσμενές σενάριο, η θαλάσσια περιοχή προστατεύει και εκτιμάται πως οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες.
Ο κ. Παπαζάχος χαρακτήρισε «αρκετά ιδιαίτερη» αυτήν την ακολουθία, δεδομένου ότι έχει πολλούς σεισμούς μεταξύ 4 και 5 βαθμών. Όπως είπε, αυτό, από όσο θυμάται, είναι σχετικά πρωτόγνωρο.
Σε ό,τι αφορά τα ηφαίστεια είπε ότι υπάρχει μέσα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, στη βόρεια Καλντέρα, μία ήπια έξαρση σε εξέλιξη από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Όπως διευκρίνισε, είναι κάτι που παρακολουθούν οι επιστήμονες, ενώ εξήγησε ότι τέτοιες εξάρσεις κάνουν τα ηφαίστεια ανά τακτά διαστήματα. Ως προς το Κολούμπο, είπε ότι «προς το παρόν δεν βλέπουμε κάτι ιδιαίτερο. Θα πάνε και άλλα σκάφη. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάποια άμεση σύνδεση».