Skip to main content

Όταν τις ενεργοποίησαν εξερράγησαν – Η δολιοφθορά κατά των Ρώσων στο πρότυπο των βομβητών της Χεζμπολάχ

SHUTTERSTOCK

Τι υποστηρίζει το Tass - Δεν διευκρινίστηκε αν υπάρχουν νεκροί οι τραυματίες από την χρήση τους

Παγιδευμένες με εκρηκτικά ήταν συσκευές που χρησιμοποιούνται για να παρέχουν οπτική επαφή κατά τον έλεγχο των drone,  τις οποίες παρέλαβαν Ρώσοι στρατιώτες. Οι συσκευές είχαν υποστεί δολιοφθορά ώστε να εκρήγνυνται όταν ενεργοποιούνται, ανέφεραν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Το γεγονός, που καταγγέλλουν οι Ρώσοι θυμίζει την περίπτωση των 5000 παγιδευμένων βομβητών που προμηθεύτηκαν μέλη της Χεζμπολάχ, και που εξερράγησαν ταυτόχρονα, με  αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 νεκρούς και περίπου 4.000 τραυματίες.

Ο Ιγκόρ Ποτάποφ, εκπρόσωπος της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρείας JSC NPP, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι οι συσκευές δόθηκαν από ιδιώτη ως ανθρωπιστική βοήθεια.

«Όταν ενεργοποιήθηκαν, πυροδοτήθηκαν και εξερράγησαν», δήλωσε ο Ποτάποφ.

Δεν διευκρινίστηκε αν υπήρξαν τραυματίες ή νεκροί

Το TASS, που δεν διευκρίνισε αν υπήρξαν τραυματισμοί ή θάνατοι, ανέφερε ότι όταν ο στρατός άνοιξε την παρτίδα, εντόπισε πλαστικά εκρηκτικά σε όλα τα προϊόντα».

Το Business Insider δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αναφορά.

Η Skyzone, που προμηθεύει τις συγκεκριμένες συσκευές σε εταιρείες σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας,  δεν αναφέρει την JSC NPP μεταξύ των αντιπροσώπων της.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας της Ουκρανίας δεν έχει αναλάβει κάποια  ευθύνη για το αναφερόμενο σαμποτάζ.

Χιλιάδες FPV drones χρησιμοποιούνται τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία, για τα πάντα, από την επιτήρηση και την αναγνώριση μέχρι τον εντοπισμό στόχων και τη μεταφορά εκρηκτικών.

Σύμφωνα με το Telegram. οι συσκευές περιείχαν 10 έως 15 γραμμάρια πλαστικής εκρηκτικής ύλης και ότι τα κουτιά έφεραν σημάδια παραβίασης.
Το κανάλι πρόσθεσε ότι αυτή είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις σχεδίων συνωμοσίας με την εργαλειοποίηση ανυποψίαστων εθελοντών.

Το crowdfunding του πολέμου

Το περιστατικό με τους δολοφονικούς βομβητές που προωθήθηκαν στην Χεζμπολάχ απαιτούσε μήνες σχεδιασμού και διείσδυσης στην αλυσίδα εφοδιασμού της οργάνωσης.

Σε αυτή την περίπτωση, οι συσκευές  παρελήφθησαν μέσω ενός μεμονωμένου δωρητή, πιθανότατα παρακάμπτοντας τα επίσημα κανάλια.

Οι ρωσικές και ουκρανικές μονάδες έχουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, στραφεί στο crowdfunding για να αποκτήσουν βασικό εξοπλισμό, σε αυτό αναφέρεται ως «συμμετοχικός πόλεμος» -η ιδέα ότι ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει στην πολεμική προσπάθεια.

naftemporiki.gr