Skip to main content

ΕΚΠΑ: Πάνω από 14.000 δονήσεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί κύριος σεισμός

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Η νεότερη ενημέρωση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Πάνω από 14.000 σεισμούς έχει καταγράψει από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 9 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, σύμφωνα με τη σημερινή του ανακοίνωση.

Από το σύνολο των σεισμών, οι 12.000 είχαν μέγεθος 1 Ρίχτερ και άνω.

Στις 9 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,100 σεισμοί, με περίπου 240 εξ αυτών να έχουν μέγεθος ίσο ή μεγαλύτερο των 2.5 Ρίχτερ ενώ 14 σεισμοί είχαν μέγεθος ίσο ή άνω των 4 Ρίχτερ και δύο τουλάχιστον 4.5 Ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 5.

Στις 10 Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 109 σεισμοί, εκ των οποίων 13 με μεγέθη άνω των 4.0 και 4 με μεγέθη ίσα ή άνω των 4.5.

Οπως σημειώνουν οι υπογράφοντες τη μελέτη: «Οι σεισμοί αυτοί μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στο πλαίσιο σμηνοσειράς που θα συνεχιστεί με αρκετούς σεισμούς παρόμοιων μεγεθών. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κύριος σεισμός. Αν και σε μεγάλο μέρος της η σεισμική δραστηριότητα παραμένει ενεργή σε ένα τμήμα μήκους περίπου 12 χιλομέτρων νοτιοδυτικά της Ανύδρου, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, τα επίκεντρα των μεγαλύτερων σεισμών εντοπίζονται βορειοανατολικά της Ανύδρου».

Σχήμα 1. Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 9 Φεβρουαρίου (ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη) και στις 10 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω-δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).

Εγκαθίσταντααι νέοι σεισμογράφοι

Στο μεταξύ από σήμερα, Τρίτη 11/2/25 για την καταγραφή της εδαφικής κίνησης στο κέντρο της σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών, από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ, πραγματοποιούνται:

  • Εγκατάσταση στην περιοχή του Ακρωτηρίου Κολούμπο ενός νέου μόνιμου γεωδαιτικού σταθμού GPS/GNSS.
  • Εγκατάσταση στη βραχονησίδα Άνυδρο ενός νέου μόνιμου γεωδαιτικού σταθμού GPS/GNSS (σε συνεργασία με το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Πατρών και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ).
  • Επαναμέτρηση του μη-μόνιμου δικτύου 21 σταθμών GPS στη Θήρα-Θηρασιά-Καμένη.