Skip to main content

Μ. Σέγκου για Σαντορίνη στο Naftemporiki TV: Τεκτονικά αλλά και με «υπογραφή» ηφαιστειακού χώρου τα φαινόμενα

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Η Μαργαρίτα Σέγκου, Σεισμολόγος - Διευθύντρια Ερευνών Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, μιλάει στο κανάλι της «Ν».

Την εκτίμηση ότι δεν θα έπρεπε να γίνεται δημόσια συζήτηση γύρω από το ποιο θα μπορούσε να είναι το μέγιστο μέγεθος ενός ενδεχόμενου σεισμού, γιατί δεν έχει σχέση με το πώς θα εξελιχθεί η ακολουθία στη Σαντορίνη, εξέφρασε η Μαργαρίτα Σέγκου, Σεισμολόγος – Διευθύντρια Ερευνών Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή On Politics με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο.

«Πρέπει να μας ενδιαφέρει ένα και μόνο πράγμα: Αν αυτά τα επεισόδια έντονης σεισμικότητας, θα γίνουν πιο συχνά» σημείωσε η κ. Σέγκου και εξήγησε: «Από τις 5 Φεβρουαρίου, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε μια λίγο διαφορετική εικόνα. Αυτοί οι σεισμοί που είναι γύρω στο 4-5, τώρα γίνονται δύο φορές την ημέρα περίπου και διαρκούν περισσότερο. Έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια των επεισοδίων».

Τόνισε, δε, ότι «κανένας δεν μπορεί να πει αν η οροφή είναι ένας σεισμός 6 βαθμών και δεν θα έπρεπε καν να είναι κομμάτι της συζήτησης» και επεσήμανε ότι «το θέμα είναι τι συμβαίνει τις ώρες των επεισοδίων».

Έντονη κυκλοφορία υδροθερμικών υγρών

Η κ. Σέγκου επεσήμανε ότι «έχουμε κάποια πιο ξεκάθαρη εικόνα σήμερα. Ξέρουμε ότι αυτά τα επεισόδια είναι πάνω σε ρήγματα και προκύπτουν από την έντονη κυκλοφορία υδροθερμικών υγρών». «Δεν είναι μία κατάσταση που θα έχει ένα κύριο μέγεθος και θα πέσει» σημείωσε.

Η ίδια επεσήμανε ότι έχουμε μία «υπογραφή» του ηφαιστειακού χώρου, γιατί –όπως διευκρίνισε- «έχουμε πάει πίσω σε σεισμογραφήματα από την προηγούμενη Δευτέρα και έχουμε βρει αυτό που ονομάζουμε μικροσεισμικές δονήσεις ηφαιστειακού χαρακτήρα». Επεσήμανε, δε, ότι «τα φαινόμενα που εξελίσσονται είναι και τεκτονικά, ανήκουν όμως και στη διαρκή εξέλιξη ενός ηφαιστειακού χώρου», ενώ μίλησε για πιο σύνθετο φαινόμενο.

Τόνισε, εξάλλου, ότι «έχουμε περάσει τους 20.000 σεισμούς και σήμερα θα είναι πολύ παραπάνω» και επέμεινε ότι «δεν είναι μια κατάσταση που θα συμβεί ένας κύριος σεισμός και μετά θα ηρεμήσει». «Θα πρέπει να μας απασχολεί η καλύτερη αποτύπωση μικρών μεγεθών ώστε να έχουμε τον ρυθμό με τον οποίο κινείται η επεισοδιακή σεισμικότητα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «είναι αυτό που κάνουμε με την Τεχνητή Νοημοσύνη για την αποτύπωση μικρών μεγεθών».

«Δεν θα μας ηρεμήσει ένας μεγαλύτερος σεισμός»

Ερωτηθείσα αν βρισκόμαστε σε προσεισμική η μετασεισμική περίοδο, είπε ότι είναι «άλλο πράγμα». Όπως πρόσθεσε, θα πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας σε δύο πράγματα:

  1. Αν αυτές οι κρίσεις επανέρχονται συχνότερα και πόσο διαρκούν.
  2. Οι χαρακτηριστικές φάσεις στα σεισμογραφήματα. Όπως εξήγησε, «υπάρχουν δύο φάσεις που θα πρέπει να μας χτυπήσουν καμπανάκι. Η μία φάση συνοδεύει την εξέλιξη του φαινομένου και αυτή υπάρχει αποτυπωμένη. Η δεύτερη φάση που πραγματικά θα μας ανησυχεί είναι να βρούμε κάποιες ιδιαίτερα μακρές περιόδους. Δεν το έχουμε βρει ακόμα και αυτό είναι καλό. Αυτό που χρειάζεται να δούμε είναι να παγιωθούν αυτές οι εξάρσεις της σεισμικότητας. Όσο συνεχίζουν να συμβαίνουν αυτές οι κρίσεις, είναι καλό. Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχήσει, είναι αν ξαφνικά μία ημέρα δεν υπάρχει δραστηριότητα».

Όπως είπε, στα συστήματα που παρατηρούμε τώρα, υπάρχουν κάποιες μαγματικές φλέβες που ανεβαίνουν και αυτή η σεισμικότητα εκφράζει τα υδροθερμικά υγρά που σπάνε τα γειτονικά πετρώματα. «Αν δούμε ξαφνικά να σταματά η σεισμικότητα, αυτό θα σημαίνει πως ό,τι ήταν να σπάσει, έσπασε και πια θα βρισκόμαστε σε μια φάση που θα περιμένουμε πιο έντονα φαινόμενα. Αυτό δεν θέλουμε να το δούμε. Δεν το έχουμε δει. Βλέπουμε αυτή η σεισμικότητα να συνεχίζεται» τόνισε.

Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι «δεν θα μας ηρεμήσει ένας μεγαλύτερος σεισμός, πρέπει να δούμε σταθεροποίηση αυτών των κρίσεων και θα πρέπει να δούμε μείωση, αλλά όχι απότομο σταμάτημα. Αυτό δεν θα ήταν καλό».

Διαβάστε ακόμη: