Skip to main content

Σαντορίνη: «Η γη συνεχίζει να τρέμει στο νησί» – Το δημοσίευμα της Le Figaro και του AFP για τους σεισμούς

INTIME

Τι αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη

Αρκετοί σεισμοί, με τον ισχυρότερο να είναι της τάξης των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ταρακούνησαν για άλλη μια φορά το νησί της Σαντορίνης και τη γειτονική του Αμοργό το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφέρει δημοσίευμα της Le Figaro σε συνεργασία με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Ειδικότερα, η ισχυρότερη σεισμική δόνηση των 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε τη Δευτέρα στις 22:16 (τοπική ώρα) στη θάλασσα, νότια του νησιού της Αμοργού και περίπου 37 χλμ. βορειοανατολικά της Σαντορίνης, ενός παγκοσμίου φήμης ηφαιστειογενούς νησιού. Ο σεισμός αυτός έγινε αισθητός μέχρι την Αθήνα, πάνω από 200 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, χωρίς να έχει προκαλέσει ζημιές ή τραυματισμούς.

Δύο ώρες αργότερα, στην ίδια περιοχή του Αιγαίου, σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ, ακολουθούμενος σε περίπου 10 λεπτά από άλλες δύο δονήσεις μεγέθους 4 Ρίχτερ από 7 το πρωί. Μια δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών είχε ήδη καταγραφεί την περασμένη εβδομάδα, η ισχυρότερη από την έναρξη αυτής της έντονης σεισμικής δραστηριότητας.

«Στις 9 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 102 σεισμοί»

Οι ειδικοί, ενώ είναι καθησυχαστικοί, εκτιμούν ότι αυτή η σεισμική αλληλουχία, που έχει ωθήσει περισσότερους από 11.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη Σαντορίνη από τις αρχές Φεβρουαρίου, μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ακόμη εβδομάδες. Περισσότεροι από 12.800 σεισμοί καταγράφηκαν μεταξύ 26 Ιανουαρίου και 8 Φεβρουαρίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ αυτών των δύο τουριστικών νησιών του αρχιπελάγους των Κυκλάδων, σύμφωνα με το σεισμολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Μόνο για την ημέρα της 9ης Φεβρουαρίου, εντοπίστηκαν 102 σεισμοί.

«Αυτή η ακολουθία θα συνεχιστεί (…) Θα χρειαστούν εβδομάδες για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο», προειδοποίησε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, σύμφωνα με το δημόσιο κανάλι της ΕΡΤ.

«Η τοπική κοινωνία πρέπει να προσαρμοστεί και πρέπει να εξετάσουμε ένα σενάριο όπου ολόκληρος ο μήνας Φεβρουάριος να πραγματοποιείται υπό παρόμοιες συνθήκες», συνέχισε. Οι σεισμολόγοι λένε ότι η περιοχή δεν έχει δει σεισμική δραστηριότητα αυτού του μεγέθους από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1964.

Το ηφαιστειογενές νησί της Σαντορίνης, όπου πολλά σπίτια και ξενοδοχεία είναι χτισμένα στους γκρεμούς, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Ελληνική Πολιτική Προστασία έως τις 3 Μαρτίου.

Κλειστά θα παραμείνουν μέχρι την Παρασκευή τα σχολεία του νησιού αλλά και της Αμοργού και των γειτόνων τους, κλειστά από τις 3 Φεβρουαρίου. Ταξιδεύοντας στη Σαντορίνη την Παρασκευή, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε ένα σενάριο καταστροφής. «Δεν πιστεύουμε ότι θα συμβεί κάτι καταστροφικό», είπε.

Πηγή: Le Figaro