Είτε ισχύσει το σενάριο της σμηνοσειράς, το οποίο θεωρείται πιο πιθανό, είτε αυτό της εκδήλωσης ενός κύριου σεισμού, το οποίο συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες, για τις επόμενες εβδομάδες τουλάχιστον θα συνεχίσουμε να έχουμε σεισμούς που θα γίνονται αισθητοί στην περιοχή της Σαντορίνης – Αμοργού, δήλωσε ο Γεώργιος Καβύρης, καθηγητής Σεισμολογίας – Σεισμικής Ανισοτροπίας στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο.
Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής δόνησης των 5,3 Ρίχτερ, είπε ότι «η εικόνα δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα. Γυρίσαμε ξανά σε μια πιο μεγάλη ένταση του φαινομένου, που όμως δεν έχει φτάσει τον αριθμό των σεισμών που είχαμε στις 3-5 Φεβρουαρίου. Είναι περισσότεροι οι σεισμοί από ό,τι προχθές ή αντιπροχθές, αλλά παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των σεισμών και τα μεγέθη τους παραμένουν στο πλαίσιο του πολύ πιθανού σεναρίου της σμηνοσειράς. Δηλαδή, να έχουμε για αρκετές εβδομάδες ακόμη έναν σημαντικό αριθμό σεισμών του μεγέθους του 4, του 4,5, του 5, του 5,2, του 5,3, του 5,4 και να συνεχίζεται αυτή η διαδικασία. Αυτό το σενάριο δεν έχει αποκλειστεί, ούτε έχει αλλάξει».
Ο κ. Καβύρης επεσήμανε ότι οι μεγαλύτεροι σεισμοί αυτής της ακολουθίας είναι της ίδιας τάξης μεγέθους. «Για να πούμε ότι είναι ένας κύριος σεισμός, θα πρέπει να είναι κατά 0,5 περίπου πάνω από τους προηγούμενους. Δηλαδή, αν γίνει ένας σεισμός 5,7-5,8 θα μπορούμε να πούμε ότι μιλάμε για κάτι διαφορετικό, το οποίο ακόμη είναι στο τραπέζι. Δηλαδή, είναι ακόμη στο τραπέζι το να έχουμε έναν κύριο σεισμό μεγαλύτερο και να αποδειχθεί ότι ήταν μία προσεισμική ακολουθία πολύ μεγάλης ισχύος και διάρκειας, αυτό όμως δεν είναι το πλέον πιθανό» σημείωσε.
«Θεωρώ ότι η πιθανότητα να έχουμε κύριο σεισμό μεγέθους πάνω από 6 δεν είναι μεγάλη»
Τόνισε, πάντως, πως είτε ισχύσει το ένα, είτε ισχύσει το άλλο σενάριο, «ξέρουμε ότι για τις επόμενες εβδομάδες τουλάχιστον θα συνεχίσουμε να έχουμε σεισμούς που θα γίνονται αισθητοί στην περιοχή». «Θεωρώ ότι η πιθανότητα να έχουμε κύριο σεισμό μεγέθους πάνω από 6 δεν είναι μεγάλη» τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θεωρεί πιθανότερο το σενάριο της σμηνοσειράς.
«Αυτή τη στιγμή δείχνει ότι είμαστε σε μια έξαρση της ακολουθίας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Αν όντως είναι σμηνοσειρά, θα πρέπει, για να πούμε ότι βαίνουμε σε ύφεση, να έχουμε μικρότερο αριθμό σεισμών και γενικά μικρότερα μεγέθη όχι για 1-2 ημέρες, αλλά τουλάχιστον για μια βδομάδα – 10 μέρες».
Ο κ. Καβύρης επεσήμανε ότι θα πρέπει να ακολουθούν όλοι τα μέτρα προστασίας για τους σεισμούς και τις κατολισθήσεις, να αποφεύγουν τα σημεία που έχουν επισημανθεί ως επικίνδυνα από τους ειδικούς και να ελέγχουν τα σπίτια τους. Όπως τόνισε, έχει αποδειχθεί ότι οι σεισμοί που έχουν συμβεί στην Ελλάδα τον 21ο αιώνα, είχαν λίγες απώλειες και θύματα, σε σύγκριση με γειτονικές χώρες. Αυτό, εξήγησε, οφείλεται στον αντισεισμικό κανονισμό που τηρείται. «Εφόσον έχει ακολουθηθεί ο αντισεισμικός κανονισμός, τα κτίρια είναι ασφαλή» σημείωσε, ωστόσο αναφέρθηκε και στις κατολισθήσεις.
«Αυτή τη στιγμή, δεν κινδυνεύουμε από ηφαιστειακή έκρηξη»
Ο κ. Καβύρης δήλωσε ότι «από τις 26 Ιανουαρίου, πηγαίνει όλο και πιο βορειοανατολικά η ακολουθία, προς την Αμοργό. Χρειάζεται χρόνος για να το μελετήσουμε και να δούμε με ποια ρήγματα συνδέεται».
Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κίνδυνος για το ηφαίστειο. Από τις 26 Ιανουαρίου, δεν εντοπίζεται σχεδόν καμία σεισμικότητα και δεν υπάρχουν εκπομπές αερίων ούτε στην Καλντέρα, ούτε στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο». Πρόσθεσε ότι «αν γίνει κάτι, θα μας δώσει αρκετό χρόνο πριν για να πούμε ότι υπάρχει κάτι διαφορετικό. Τώρα που μιλάμε, δεν υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα, δεν κινδυνεύουμε από ηφαιστειακή έκρηξη».
Διαβάστε ακόμη:
- Δείτε εδώ live όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό
- Tι θα συμβεί αν Σαντορίνη, Ανάφη και Αμοργός δεχτούν τσουνάμι – Μιλά στη «Ν» η βασική ερευνήτρια των σχετικών μελετών
- Σαντορίνη – Αμοργός: 12.800 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου – Ο «χάρτης» των κατολισθήσεων, «στένεψε» η παραλία Βλυχάδα
- Κ. Συνολάκης στο Naftemporiki TV: Μετατόπιση της Σαντορίνης κατά 3 εκατ. – Κανείς δεν μιλάει για μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου