Στις 18:00 το απόγευμα συνεδριάζουν οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού και Ηφαιστειακού Κινδύνου για να αναλύσουν τα νεότερα δεδομένα, μετά το νέο μπαράζ σεισμών κοντά στα 5 Ρίχτερ.
Τα μελέτη των Επιτροπών θα έχουν στη διάθεσή τους και στοιχεία και από τους δύο σεισμογράφους που έχουν τοποθετηθεί υποθαλάσσια.
Από χθες το βράδυ έχουν καταγραφεί πάνω από 10 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ, ενώ συνολικά από την 1η Φεβρουαρίου οι σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ είναι 183. Οι συνολικές δονήσεις στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό προσεγγίζουν τις 13.000, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΕΚΠΑ.
Η αύξηση της συχνότητας και της έντασης κρατάει την επιστημονική κοινότητα και τους κατοίκους των νησιών των Κυκλάδων σε αυξημένη επαγρύπνηση.
Με τη γη να τρέμει συνεχώς κάτω από τα πόδια τους, οι κάτοικοι της Σαντορίνης και της Αμοργού ζουν σε διαρκή αγωνία, περιμένοντας έναν μεγαλύτερο σεισμό. «Νιώθεις ότι βράζει η γη. Ακούγεται ένα ανατριχιαστικό βουητό λίγο πριν σημειωθεί μεγάλος σεισμός», εξήγησε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Αμοργό.
«Τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία»
«Δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή τη σεισμική ακολουθία. Μας έχει προβληματίσει», είπε ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μιλώντας στην τηλεόραση του EΡΤnews. Όπως εξήγησε πρόκειται για μία σμηνοσειρά, ένα δυναμικό φαινόμενο που πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε συνεχείς αυξομειώσεις στη συχνότητα και την ένταση της δραστηριότητας», πρόσθεσε. Σημείωσε ακόμη ότι και το επίκεντρο ενώ μετατοπίστηκε βορειοανατολικά, φαίνεται να επιστρέφει. «Υπάρχει μία αστάθεια σε αυτή την ακολουθία, που δεν έχουμε ξαναδεί» τόνισε.
Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις στο liveblog της Ναυτεμπορικής.