Skip to main content

Κ. Συνολάκης στο Naftemporiki TV: Μετατόπιση της Σαντορίνης κατά 3 εκατ. – Κανείς δεν μιλάει για μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου

Ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, μιλάει στην τηλεόραση της «Ν»

Στην ανάγκη να περάσει περισσότερος χρόνος, προκειμένου να υπάρχει μια μεγαλύτερη εικόνα για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας σε Σαντορίνη και Αμοργό, στάθηκε ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο.

«Πρέπει να περάσει λίγος χρόνος, να τα δούμε ακριβώς πώς είναι. Δεν μπορούμε να κρίνουμε με αυτά που γίνονται μέσα σε μία ημέρα και να λέμε ότι είμαστε πιο αισιόδοξοι, γιατί κάποια στιγμή θα χάσουμε την αξιοπιστία μας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Προφανώς στη μεγάλη εικόνα θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η ακολουθία θα σταματήσει και δεν θα έχουμε άλλες συνέπειες».

Ο κ. Συνολάκης σημείωσε ότι έχει αναφερθεί πως έχουμε μια μετατόπιση της Σαντορίνης κατά σχεδόν 3 εκατ., κάτι που όπως τόνισε, έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Δήλωσε επίσης ότι καταγράφονται τιμές ανάλογες με το 2011, που δεν σημειώθηκε τελικά κάποιος μεγάλος σεισμός.

«Κάθε σενάριο είναι στο τραπέζι»

Επανέλαβε, δε, ότι «δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να αξιολογήσουμε τι θα γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κάθε σενάριο είναι στο τραπέζι. Αυτό που κρατάω είναι πως υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση της πολιτικής προστασίας. Από αυτήν την πλευρά είμαστε προετοιμασμένοι».

Ανέφερε εξάλλου ότι «δεν μπορεί κανείς να πει εύκολα ότι είναι επιστημονικά αναμενόμενο κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά», ενώ επέμεινε ότι χρειάζεται χρόνος για να δούμε πως εξελίσσεται το φαινόμενο.

«Κανείς δεν μιλάει για μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου»

Σε ό,τι αφορά το ηφαίστειο, ανέφερε πως «πρέπει να εξετάζουμε αυτό το ενδεχόμενο. Κανείς δεν μιλάει για μεγάλη έκρηξη. Η Σαντορίνη έχει κάνει τρεις μικρές εκρήξεις τα τελευταία 100 χρόνια».

«Μία τέτοιου τύπου έκρηξη δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε ακόμη» σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι η πολιτεία και οι τοπικές αρχές μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις μιας μικρής έκρηξης, αν και όποτε γίνει.

Ο κ. Συνολάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν υπήρχαν περισσότερα όργανα στον βυθό και περισσότερες μετρήσεις, θα είχαμε καλύτερη εικόνα. «Φαίνεται ότι υπάρχουν ανάλογες μετατοπίσεις όπως αυτές του 2011. Αν είχαμε πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα για τις μετατοπίσεις, θα ξέραμε περισσότερα» επέμεινε.

Όπως είπε, «μία υπόθεση είναι ότι μπορεί να υπάρχει μια φλέβα που ανεβαίνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει σε έκρηξη. Τις περισσότερες φορές που ανεβαίνει υγρό στην επιφάνεια δεν οδηγεί σε έκρηξη. Αυτό θα το βλέπαμε αν είχαμε περισσότερες μετρήσεις».

Σε ό,τι αφορά τις κατολισθήσεις, είπε ότι το πόσο ασφαλείς είναι οι υποδομές στο νησί, εξαρτάται από τις ίδιες τις κατασκευές. «Αν είχαμε μετρήσεις μετατόπισης ή επιταχυνσιογράφους θα ξέραμε ποιες περιοχές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο» τόνισε και επανέλαβε ότι «είμαστε στην εποχή των μετρήσεων», σημειώνοντας ότι τον Δεκέμβριο μπήκαν οι πρώτοι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι.

Όπως τόνισε, «το επόμενο βήμα είναι να έχουμε μετρητές που να μετρούν και τις μετατοπίσεις – θέλουμε να ξέρουμε τις μικρο-μετατοπίσεις, ώστε να καταλάβουμε ποσοτικά τι επικινδυνότητα έχουν διάφορες περιοχές της Καλντέρας».

Ως προς τα μέτρα ασφαλείας, είπε ότι πρέπει να διατηρηθούν για όσο καιρό έχουμε τις μικρο-σεισμικές δονήσεις. «Όταν σταματήσουμε θα μπορούμε να πάρουμε ανάσα, αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά ώστε η κινητοποίηση να αρχίσει αμέσως εφόσον χρειαστεί» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «σε αυτήν την περίπτωση θα έβαζα μεγάλο βαθμό στον κρατικό μηχανισμό για την άμεση κινητοποίηση».

«Μπορεί να πάρει εβδομάδες, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει η ζωή του νησιού»

Για τα σχολεία, είπε ότι το νωρίτερο που μπορούν να ανοίξουν είναι όταν τελειώσει ο έλεγχος των κτιρίων. Επεσήμανε, δε, ότι ο έλεγχος τουλάχιστον των σχολείων και των νοσοκομείων πρέπει να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι υπάρχει ένδειξη ότι είναι σε αποδρομή το φαινόμενο» σημείωσε ότι «μπορεί να πάρει πολλές εβδομάδες, μπορεί να πάρει μήνες, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει η ζωή του νησιού. Είναι μια σεισμική περιοχή».