«Έχουμε μία μείωση του ρυθμού σεισμικότητας, αυτό όμως που χρειάζεται είναι να σιγουρευτούμε ότι θα πορευθεί έτσι μειούμενη η ακολουθία και τις επόμενες μέρες» τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.
Ο κ. Καραστάθης, μιλώντας στο ERTNEWS, επισήμανε ότι «αν έχει αρχίσει από την Παρασκευή που κατά πάσα πιθανότητα φαίνεται ότι μείωσε είναι καλά τα νέα ότι θα έχουμε πιο σύντομα το τέλος αυτής της κρίσης».
Επιπλέον, σημείωσε: «Η Πολιτεία συστήνει μέσω της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ηφαιστειακού Κινδύνου τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν. Δεν μίλησε κανένας για εκκένωση. Δεν μίλησε κανένας για να φύγει ο κόσμος από τα σπίτια του. Από κει και πέρα εγώ προσωπικά ο ίδιος είπα ότι στη δική τους περίπτωση ενδεχομένως να καθόμουν στο νησί. Γιατί; Γιατί τα επίκεντρα είναι σε αρκετή απόσταση από το από τα αστικά κέντρα, από την πόλη της Θήρας[…] και στα γύρω τριγύρω νησιά ακόμα επίσης αρκετά μεγάλη απόσταση».
Σε άλλο σημείο ανέφερε «οι βαθμοί στην κλίμακα Ρίχτερ δείχνουν το μέγεθος της ενέργειας που εκλύεται. Στην πράξη δεν είναι άμεσος ο συσχετισμός με το τι δόνηση δέχεται σε κάποια απόσταση ο πολίτης[…] ωστόσο, για να μην πάμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, όσο πιο μακριά είναι, τόσο πιο μικρή δόνηση δέχεται η πόλη».
Διαπιστώθηκε αλλαγή από την Παρασκευή και μετά
Ερωτηθείς αν υπάρχει εκτίμηση για το αν είμαστε σε ένα καλύτερο σημείο ο Βασίλης Καραστάθης ανάφερε: «Η σεισμικότητα τις δύο τελευταίες ημέρες έχει χαμηλότερους ρυθμούς. Διαπιστώσαμε μάλιστα την αλλαγή αυτή αμέσως την Παρασκευή και την ανακοινώσαμε. Κρατήσαμε ωστόσο επιφυλάξεις γιατί πρέπει αυτή η κατάσταση ουσιαστικά να παγιωθεί, δηλαδή να περάσουν κάποιες μέρες κάποιο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να εμπεδωθεί αυτή η χαμηλότερη συχνότητα σεισμών. Τέτοιες ακολουθίες, επειδή έχουν διακυμάνσεις στο χρόνο, μπορεί να αυξάνει, να μειώνεται, χρειάζεται κάποιο μεγαλύτερο παράθυρο έτσι ώστε να υπάρχει και η εμπιστοσύνη».
«Αυτό λοιπόν που βλέπουμε είναι ότι έχουμε καλά νέα. Έχουμε δηλαδή μία μείωση του ρυθμού σεισμικότητας. Αυτό όμως που χρειάζεται είναι να σιγουρευτούμε ότι θα πορευθεί έτσι μειούμενη η ακολουθία και τις επόμενες μέρες. Αν έχει αρχίσει από την Παρασκευή, που κατά πάσα πιθανότητα φαίνεται ότι μείωσε, είναι καλά τα νέα ότι θα έχουμε πιο σύντομα το τέλος αυτής της κρίσης», τόνισε ο κ. Καραστάθης.