Skip to main content

Πλώρη για το Ανατολικό Αιγαίο βάζουν τα 2 Island του Πολεμικού Ναυτικού

Η συμβολή των ελληνικών Ναυπηγείων 

Πλώρη για το Ανατολικό Αιγαίο βάζουν τα δύο Παράκτια Περιπολικά (ΠΠ) Island του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο -εκ των τεσσάρων- (ΠΠ) « P197 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β΄ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» και  «P198 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Α΄ ΓΑΛΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» αναλαμβάνουν «δράση» μετά από την τελετή ονοματοδοσίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025, στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας.

Η τελετή ονοματοδοσίας πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, του ΑΓΕΝ Αντιναύαρχου Δημήτριου – Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ, του ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη.

Τα τέσσερα Island, που προμηθεύτηκε το Πολεμικό Ναυτικό από τις ΗΠΑ, (P197 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β΄ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ P198 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Α΄ ΓΑΛΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ P288 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β΄ ΛΙΑΣΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ P289 – ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗΣ ΓΙΑΛΟΨΟΣ ΕΚΤΟΡΑΣ), βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, είναι πλήρως επιχειρησιακά και συνδυαστικά με την άρτια εκπαίδευση του προσωπικού, τον οπλισμό αλλά και την επιχειρησιακή τους ικανότητα θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο, των Ανατολικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο ΑΓΕΝ κατά τον χαιρετισμό του στην Τελετή Παράδοσης στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, «Τα νέα αυτά πλοία αποτελούν μέρος της προσπάθειας για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του Στόλου και των δυνατοτήτων του. Αποτελούν κομμάτι υλοποίησης της επικαιροποιημένης δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, της αύξησης της μαχητικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων».

Επιπρόσθετα, η πρόσθεση των παράκτιων περιπολικών στον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού, συνιστά επισφράγιση της διαρκούς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής μία στρατηγική συνεργασία τόσο σε πολιτικό όσο και στρατιωτικό επίπεδο, που βασίζεται σε κοινές αξίες και αμοιβαίο σεβασμό.

«Μία ακλόνητη συμμαχία σφυρηλατημένη μέσω κοινών ευκαιριών στην Μεσόγειο», όπως τόνισε ο ΑΓΕΝ.

Η συμβολή των ελληνικών Ναυπηγείων

«Θεμέλιο λίθο» σε αυτό αποτελούν και τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας και γενικότερα η συμβολή τους στην ενίσχυση του Στόλου του ΠΝ με την ηγεσία του ΠΝ αλλά και τον ίδιο τον ΑΓΕΝ να υπογραμμίζει την σημασία αλλά και την εμπιστοσύνη που δείχνουν ανά τον καιρό.

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά η εμπιστοσύνη του Πολεμικού Ναυτικού στα Ελληνικά Ναυπηγεία αλλά και η εν γένει συνεισφορά τους στο παρόν και το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού, ήταν το μήνυμα του ΑΓΕΝ.

Η απόκτηση των τεσσάρων Island ταυτόχρονα με το εξοπλιστικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, την απόκτηση των 3+1 φρεγατών FDI, τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, των υποβρυχίων, τους πυραύλους «Kρουζ» που πηγαίνουν 2.000 χιλιόμετρα.

«Το πιο εξελιγμένο οπλικό σύστημα στο ΠΝ το προσωπικό»

Τέλος, προτεραιότητα του ΑΓΕΝ αλλά και της ηγεσίας του ΠΝ είναι τα Στελέχη του, το προσωπικό με τον ΑΓΕΝ να υπογραμμίζει πως «το πιο εξελιγμένο οπλικό σύστημα στο ΠΝ, διαχρονικά ήταν, είναι και θα παραμείνει το προσωπικό».

Άλλωστε απόδειξη αυτού είναι μεταξύ άλλων, το Επίδομα Στόλου, που έκανε πρεμιέρα στις 24 Δεκεμβρίου 2024.

Όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Α/ΓΕΝ «το μεγαλύτερο πλεονέκτημά, το πιο εξελιγμένο οπλικό σύστημα στο ΠΝ, διαχρονικά ήταν, είναι και θα παραμείνει το προσωπικό μας. Ο Ναύαρχος Κουντουριώτης είχε πολύ εύστοχα παρατηρήσει, Καράβια άνευ ικανού έμψυχου υλικού, είναι μόλυβδος βαρύς βυθιζόμενος εντός ύδατος. Αυτό το έμψυχο υλικό μας, τα πληρώματά μας, δοκιμάζονται καθημερινά. Είναι ανεκτίμητες οι θυσίες και δυσβάσταχτοι οι συμβιβασμοί στην προσωπική ζωή των στελεχών μας».

Μετά την πρόσφατη θέσπιση τού νέου επιδόματος Στόλου, στόχος της ηγεσίας του ΓΕΝ είναι η επανεξέταση των συμβατικών μισθολογικών αποδοχών, οι έμμεσες παροχές, προνόμια και μέτρα υποστήριξης για τις στρατιωτικές οικογένειες, όπως τη βελτίωση παροχών υγειονομικής περίθαλψης, την αύξηση των στεγαστικών προγραμμάτων, και των ευκαιριών παραθερισμού, καθώς και την παροχή περαιτέρω αγαθών και υπηρεσιών από τον ΠΟΝ.

Στο παρελθόν, σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα Στόλου ήταν Διακλαδικό και οριζόντιο. Δηλαδή ο κυβερνήτης με έναν ΕΠΟΠ έπαιρναν το ίδιο ποσό, μπορεί και λιγότερα.