Στην έκρηξη της οικοδομικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη που επανέρχεται στο προσκήνιο μετά την παρατεταμένη σεισμική κρίση αναφέρεται ρεπορτάζ του Reuters.
«Oι εκατοντάδες μικροί σεισμοί που συγκλόνισαν το τουριστικό hotspot της Ελλάδας, αυτή την εβδομάδα αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την ασφάλεια της περιοχής ύστερα από μια δεκαετή κατασκευαστική έκρηξης κατά μήκος των απόκρημνων, ηφαιστειακών βράχων του νησιού», σημειώνει μεταξύ άλλων το πρακτορείο και προσθέτει:
«[Από τους σεισμούς] δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές, αλλά οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η σεισμική δραστηριότητα θα μπορούσε να διαρκέσει για εβδομάδες και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκύψει μεγαλύτερος σεισμός».
Αυτό ανησυχεί τους ειδικούς, ορισμένοι από τους οποίους αμφισβητούν εδώ και καιρό τη βιωσιμότητα της μετατροπής του μικρού νησιού με τα γραφικά χωριά σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς διακοπών της Ευρώπης.
«Δεν έπρεπε να χτιστεί τίποτε σε αυτή τη ζώνη»
«Ήθελαν να αναπτύξουν το νησί και δεν έδωσαν σημασία σε θέματα περιβάλλοντος και ασφάλειας», δήλωσε στο Reuters ο Δημήτρης Παπανικολάου, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην επικεφαλής του Ελληνικού Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Το αποτέλεσμα, προσθέτει ο ίδιος, είναι ξεκάθαρο σήμερα: «πολυτελή ξενοδοχεία με πισίνες και τζακούζι που κρέμονται από τις απόκρημνες πλαγιές της Σαντορίνης, όπου το ηφαιστειακό έδαφος είναι μαλακό και ασταθές».
«Δεν έπρεπε να χτιστεί τίποτα σε αυτή τη ζώνη», προσθέτει ο Παπανικολάου. «Είναι ζώνη κινδύνου για όσο διαρκεί η σεισμική δραστηριότητα».