Πάνω από 8.900 σεισμούς κατέγραψε το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 5 Φεβρουαρίου 2025.
Από τον όγκο αυτών των σεισμών, οι 6,900 είχαν μέγεθος άνω του 1 Ρίχτερ.
Η καταγραφή του ΕΚΠΑ, γίνεται με την υιοθέτηση της σύγχρονης επιστήμης υπολογιστών και χρησιμοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν καθημερινά υψηλής ακρίβειας καταλόγους σεισμών με δεκαπλάσιο αριθμό γεγονότων, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την αναγνώριση των σεισμογόνων δομών.
Η σεισμικότητα της 5ης και…
Στις 5 Φεβρουαρίου η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.
Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (με μεγέθη άνω των 4 Ρίχτερ) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως 6 χιλιόμετρα από τη νησίδα. Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, εκ των οποίων 741 με μέγεθος ίσο ή μεγαλύτερο του 1 Ρίχτερ, ενώ:
- 19 σεισμοί είχαν μέγεθος 4 Ρίχτερ,
- 4 είχαν μέγεθος 4.5 R και
- Eνας σεισμός είχε μέγεθος 5.1 R
…της 6ης Φεβρουαρίου
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΠΑ , κατά την 6η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 90 σεισμοί.
Από αυτούς 18 με μεγέθη ίσα ή άνω των 4 Ρίχτερ και 5 με μέγεθος ίσο ή άνω 4.5.
Ο μεγαλύτερος σεισμός της ημέρας είχε μέγεθος 4.7, με τους περισσότερους σεισμούς να σημειώνονται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, και ελάχιστους βορειοανατολικά.
Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι, αν και συνεχίζει να εμφανίζεται μεγάλο πλήθος σεισμών με μέγεθος 4.0 Ρίχτερ, ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει μια σχετική μείωση, ως προς τους σεισμούς που εντοπίζονται τόσο με συμβατικές μεθόδους όσο και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης.