Skip to main content

Σεισμική κρίση: Για πόσο ακόμη θα ταρακουνά ο Εγκέλαδος τη Σαντορίνη;

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Ειδικοί μιλούν στο BBC για το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο και εξηγούν τι μπορούμε να περιμένουμε

Η Σαντορίνη, και άλλα ελληνικά νησιά της περιοχής, βιώνουν ένα «πρωτοφανές σεισμικό σμήνος» ή «σεισμική κρίση», όπως ονομάζεται η απότομη αύξηση της δραστηριότητας σε μία συγκεκριμένη περιοχή, μεταδίδει το BBC και ζητεί τις εκτιμήσεις των ειδικών για τη διάρκεια του φαινομένου.

Περίπου τα τρία τέταρτα των 15.000 κατοίκων του νησιού έχουν εκκενωθεί ενώ οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τον σεισμό 5,2 Ρίχτερ, τον μεγαλύτερο έως σήμερα, που συγκλόνισε το νησί την Τετάρτη.

Τα σμήνη των σεισμών έχουν προβληματίσει τους επιστήμονες που λένε ότι ένα τέτοιο μοτίβο είναι ασυνήθιστο επειδή δεν έχουν συνδεθεί με μεγάλο σοκ. Τι συμβαίνει λοιπόν;

Όλες οι εξελίξεις από το liveblog της Ναυτεμπορικής. 

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Τι συμβαίνει στη Σαντορίνη

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το νησί βιώνει αυτό που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αποκάλεσε «εξαιρετικά και περίπλοκο γεωλογικό φαινόμενο».

«Είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου, δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στη [σύγχρονη εποχή] στην Ελλάδα», λέει ο Δρ Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η Σαντορίνη βρίσκεται στο Ελληνικό Ηφαιστειακό Τόξο – μια αλυσίδα νησιών που δημιουργούνται από ηφαίστεια. Αλλά δεν έχει δει μεγάλη έκρηξη τον τελευταίο καιρό, στην πραγματικότητα όχι από τη δεκαετία του 1950, επομένως ο λόγος για την τρέχουσα κρίση είναι ασαφής.

Οι ειδικοί λένε ότι βλέπουν πολλούς σεισμούς σε μια σχετικά μικρή περιοχή, οι οποίοι δεν ταιριάζουν στο μοτίβο μιας ακολουθίας βασικών σεισμών-μετασεισμών. Όπως είπε ο κ. Γκανάς στο BBC αυτό ξεκίνησε με την αφύπνιση ενός ηφαιστείου στη Σαντορίνη το περασμένο καλοκαίρι. Στη συνέχεια τον Ιανουάριο σημειώθηκε «κύμα» σεισμικής δραστηριότητας με μικρότερους σεισμούς να καταγράφονται. Αυτή η δραστηριότητα κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Χιλιάδες σεισμοί έχουν καταγραφεί από την Κυριακή, με αυτόν της Τετάρτης τον πιο σημαντικό μέχρι σήμερα.

«Βρισκόμαστε στη μέση μιας σεισμικής κρίσης», λέει στο βρετανικό δίκτυο ο κ. Γκανάς.

Η Δρ Μαργαρίτα Σέγκου από το Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο

Πόσο ακόμα θα διαρκέσει;

Είναι αδύνατο να κάνει κάποιος ακριβή πρόβλεψη για το πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο. Αλλά οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι η δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για εβδομάδες.

Η καθηγήτρια Joanna Faure Walker, εμπειρογνώμονας γεωλογίας σεισμών στο Ινστιτούτο Μείωσης Κινδύνου Καταστροφών του UCL, είπε ότι ορισμένοι μεγάλοι σεισμοί βιώνουν προσεισμούς – υψηλά επίπεδα μικρών έως μέτριων σεισμικών γεγονότων – πριν από το κύριο σοκ.

Η Δρ Σέγκου είπε στο BBC ότι αυτή και οι συνεργάτες της είχαν αναλύσει προηγούμενους σεισμούς στην περιοχή με μηχανική μάθηση – μια μέθοδο ανάλυσης δεδομένων ικανή να κάνει προβλέψεις – για να μάθει πώς τελείωσαν οι σεισμοί στην περιοχή το 2002 και το 2004. Το μέγεθος αυτών των σεισμών δεν ήταν τόσο μεγάλο. Αλλά οι ενδείξεις για το πώς ξεκίνησαν και τελείωσαν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας εικόνας για τα μοτίβα που πρέπει να προσέξουμε.

Εν τω μεταξύ, πρόσθετες αστυνομικές μονάδες και στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο νησί για να το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τον όποιο μεγάλο σεισμό τυχόν έρθει. Θα μπορούσε πάντως η σεισμική δραστηριότητα να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό και ένταση που βλέπουμε σήμερα, χωρίς κάποιο μεγάλο σοκ, επί εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμη:

Welt: Είναι πιθανή μία ηφαιστειακή έκρηξη στη Σαντορίνη;

Τι είναι το τεκτονικό κέρας της Ανύδρου