Η ενέργεια που έχει εκλυθεί από την έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες ισοδυναμεί με περίπου 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλη Καραστάθη.
«Βεβαίως υπάρχει ακόμα επιφύλαξη, γιατί δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιο είναι το δυναμικό της περιοχής. Έχει εκλυθεί πολλή ενέργεια ξεκάθαρα», ανέφερε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη, χθες είχαμε χθες μια σχετικά ήσυχη νύχτα.
«Δεν πρέπει όμως να ενθουσιαζόμαστε. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, ήταν ένα καλό σημάδι, ωστόσο ακόμα γίνονται σεισμοί. Μετά την τελευταία ενημέρωση που είχαμε το βράδυ στις 7, έχουν γίνει ακόμα 6 σεισμοί πάνω μεγέθους από 4 Ρίχτερ», ανέφερε.
Ερωτηθείς εάν έχουμε αποκλιμάκωση, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών απάντησε ότι βρισκόμαστε σε φάση σταθερότητας που θα μπορούσε να καταλήξει στην αποκλιμάκωση.
«Όταν το βλέπουμε στο περιθώριο της ημέρας, αν δηλαδή δούμε πόσα γεγονότα έχουμε σε ένα μεγαλύτερο παράθυρο της ημέρας, θα δούμε ότι είναι πραγματικά σταθερή η συχνότητα, με μικροδιακυμάνσεις. Και το μέσο μέγεθος παραμένει σταθερό. Έχουμε πάει σε μια φάση σταθερότητας που μπορεί από τη μία στιγμή στην άλλη να οδηγήσει σε φάση αποκλιμάκωσης».
Ο μεγάλος άγνωστος
Σε άλλες του δηλώσεις, στην τηλεόραση του Open, περιέγραψε το καλό σενάριο για την εξέλιξη της δραστηριότητας στην περιοχή. Όπως είπε, το καλό σενάριο είναι να παραμείνουμε σε αυτά τα μεγέθη που βλέπουμε τώρα, στις ίδιες συχνότητες, και σταδιακά να γίνει μια αποκλιμάκωση.
«Αν ξεκινήσει τώρα η αποκλιμάκωση σε μερικές εβδομάδες θα έχουμε μια κανονικότητα», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως σε μία τέτοια εξέλιξη ακολουθίας όταν λέμε ότι θα αραιώνει η ακολουθία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα είναι μικρού μεγέθους οι σεισμοί.
Μπορούμε να αποκλείσουμε ένα μεγαλύτερο σεισμό; Όχι, απαντάει ο κ. Καραστάθης. «Τεχνικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ενός σεισμού 6 Ρίχτερ παρά το γεγονός ότι έχει εκλυθεί πολλή ενέργεια γιατί δεν γνωρίζουμε το συνολικό δυναμικό του συστήματος. Αν το γνωρίζαμε επακριβώς, θα ξέραμε τι να περιμένουμε… Δεν ξέρουμε τι τάσεις έχουν συγκεντρωθεί επακριβώς στην περιοχή. Ούτε το δυναμικό με ακρίβεια», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το πότε μπορούμε να πούμε ότι το φαινόμενο αραιώνει, ο κ. Καραστάθης ανέφερε ότι όσο περισσότερος χρόνος περνάει και ομαλοποιείται η κατάσταση τόσο καλύτερα θα είναι. «Αλλά οι μικρομεταβολές στη συχνότητα δεν πρέπει να ενθουσιάζουν… γιατί υπάρχουν διακυμάνσεις και μεθαύριο να ξανανέβει η σεισμικότητα. Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι είναι πολύ πρώιμο να μιλάμε για αποκλιμάκωση. Πρέπει να δούμε πρώτα αυτά τα φαινόμενα να έχουν χρονική διάρκεια αρκετών ημερών».
Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο Liveblog της Ναυτεμπορικής