Έντονη σεισμική δραστηριότητα με μεγάλη συχνότητα η οποία εκδηλώνεται στον βορειοανατολικό χώρο της Σαντορίνης και δίπλα στο θαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου.
Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις Κυκλάδες η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας Εύη Νομικού, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν μιλάμε για ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Τι είναι το τεκτονικό κέρας
Όπως είπε, η ομάδα της βρίσκεται στη Σαντορίνη για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων. «Είμαστε εδώ γιατί αναλύουμε όλα τα γεωφυσικά δεδομένα που έχουμε αποκτήσει από τον Δεκέμβρη του 2024 και μπορούμε και πρέπει να συνδυάσουμε την ηφαιστειότητα με την τεκτονική». Λόγω καιρού, ωστόσο, δεν υπάρχουν νέα στοιχεία.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε αναλύσει όλες τις γεωφυσικές καταγραφές από τον Δεκέμβριο του 2024 και θα σταλεί σχετική αναφορά στην επιτροπή γιατί έχει δραστηριοποιηθεί όλος ο χώρος δίπλα στο ρήγμα της Ανύδρου», είπε η κ. Νομικού μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Παρασκευής.
Όπως εξήγησε, ο χώρος δίπλα στο ρήγμα της Ανύδρου αποκαλείται τεκτονικό κέρας γύρω από την Άνυδρο. Πρόκειται για μία περιοχή η οποία τεμαχίζεται από πολλές μικρότερες ζώνες και γι’ αυτό ουσιαστικά έχουμε πάρα πολλούς μικροσεισμούς. Γιατί ενεργοποιείται ένα κομμάτι ανά σεισμό, ανέφερε.
Πώς ξέρουμε ότι ενεργοποιείται ένα ηφαίστειο
Παράλληλα, η καθηγήτρια συνέστησε ψυχραιμία και κάλεσε τους ειδικούς να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, ειδικά για τις αναφορές ότι αναμένεται έκρηξη του Κολούμπου.
«Ας έρθουν να μας δείξουν τα δεδομένα που το στηρίζουν αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
«Μόνο αν συγκρίνεις δεδομένα μέσα από τη διαφυγή των αερίων και των υγρών από τις υδροθερμικές καμινάδες μπορείς να βγάλεις ασφαλή αποτελέσματα για την ενεργοποίηση των ηφαιστείων», υπογράμμισε.
Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο Liveblog της Ναυτεμπορικής