Skip to main content

Σαντορίνη – Αμοργός: Η σεισμική επιβάρυνση στις κατασκευές – Ο Β. Λεκίδης στο Naftemporiki TV

Μιλάει στο κανάλι της «Ν» ο Βασίλης Λεκίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών.

Αυτή τη στιγμή, από την επιτάχυνση που καταγράφεται, δεν κινδυνεύουν οι κατασκευές, όμως επειδή είναι συνεχής η επιβάρυνση, πρέπει ο κάθε ιδιοκτήτης να δείχνει προσοχή σε κάποια ευαίσθητα σημεία, δήλωσε αναφερόμενος στους σεισμούς στη Σαντορίνη ο Βασίλης Λεκίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών, μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο.

«Πολλά πρανή έχουν επικινδυνότητα, θα πρέπει να προσέχουμε και τις κατολισθήσεις. Σε κάθε περίπτωση αυτή η επιτάχυνση δεν δημιουργεί κίνδυνο για την ασφάλεια των κατασκευών με βάση τους κανονισμούς που έχουμε σήμερα. Όσα είναι παλιά κτίρια, πρέπει να έχουν μεγαλύτερη μέριμνα» σημείωσε.

Ο κ. Λεκίδης επεσήμανε ότι αυτήν την εποχή γίνεται η νέα έκδοση του χάρτη σεισμικής επικινδυνότητας. «Εμείς καταγράφουμε την ενέργεια και τις δυνάμεις που επιβαρύνουν τα κτίρια από τις δονήσεις» συμπλήρωσε.

Όπως είπε, ο χάρτης σεισμικής επικινδυνότητας που υπάρχει στην Ελλάδα κατατάσσει αυτήν την περιοχή στη ζώνη στην οποία οι επιταχύνσεις σχεδιασμού είναι στο 16% της επιτάχυνσης της βαρύτητας.

Πότε θεωρούνται επικίνδυνες οι επιταχύνσεις

«Όταν ξεκίνησαν αυτές οι σεισμικές δονήσεις είχαμε 0,5%, μία πολύ μικρή επιβάρυνση. Με τις τελευταίες δονήσεις έχουμε φτάσει στο 4%, οκτώ φορές επάνω» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Έχουμε μία μέση αύξηση του μεγέθους, που έδωσε αύξηση της επιτάχυνσης 8 φορές πάνω. Οι επιταχύνσεις γίνονται επικίνδυνες όταν ξεπεράσουν το 10-12%, όχι ότι δεν τις αντέχουν οι κατασκευές μας, αλλά όταν είναι συνεχείς αρχίζουν τα πράγματα και γίνονται σοβαρά. Γι’ αυτό και η πολιτεία συστήνει να δούμε τα ευπαθή σημεία των κτιρίων» επεσήμανε.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι σε όλη την Ελλάδα γίνονται μέσω του ΟΑΣΠ προσεισμικοί έλεγχοι κατασκευών.

Διαβάστε ακόμη: