Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή τη στιγμή επίκειται μια ηφαιστειακή έκρηξη στον Κολούμπο, βορειοανατολικά της Σαντορίνης, όμως είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν νέες μετρήσεις των αερίων και των υγρών που εκπέμπονται και αυτό προγραμματίζεται τις επόμενες ημέρες, δήλωσε η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και ηφαιστειολόγος, Εύη Νομικού, μιλώντας σήμερα Παρασκευή το πρωί στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή 120’ Markets.
«Το ρήγμα της Ανύδρου μπορεί να δώσει σεισμό έως 6 Ρίχτερ»
Όπως τόνισε, πολλοί από τους κατοίκους αναστατώθηκαν από μπαράζ των πρωινών σεισμικών δονήσεων στον θαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της Σαντορίνης και βρίσκονταν στα αυτοκίνητά τους, επιθυμώντας να φύγουν από το νησί. «Προσπαθούμε σαν επιστήμονες να τους ενημερώσουμε, να είναι ψύχραιμοι, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του κρατικού μηχανισμού» τόνισε.
Ερωτηθείσα αν η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα συνδέεται με κάποιον τρόπο με την ηφαιστειακή δραστηριότητα, είπε πως «επειδή τα πάντα συμβαίνουν στον υποθαλάσσιο χώρο, εξετάζουμε συνεχώς δεδομένα, καθώς η θάλασσα κρύβει πάντοτε τα μυστικά της. Είναι μια περιοχή πολύ ενεργή, με ενεργά ρήγματα και ένα μεγάλο ενεργό ηφαίστειο, που είναι ο Κολούμπος. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μέχρι και χθες, έδειχναν ότι τα πάντα είναι κατά μήκος του ρήγματος της Ανύδρου, ένα ρήγμα το οποίο μπορεί όμως να προκαλέσει και έναν σεισμό μέχρι 6 Ρίχτερ».
Όπως τόνισε, οι μικρές σεισμικές δονήσεις εμφάνισαν μία αύξηση. «Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι έχουν μετακινηθεί πολλά τμήματα αυτού του ρήγματος, απομένει ένα μικρότερο τμήμα ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί αυτή η σεισμική ακολουθία» πρόσθεσε.
Η κ. Νομικού επεσήμανε ότι το ρήγμα έχει περίπου μήκος 20 χιλιόμετρα και εκτείνεται στον υποθαλάσσιο χώρο. «Το έχουμε χαρτογραφήσει» σημείωσε και πρόσθεσε ότι στο νησί της Ανύδρου φαίνεται ο «καθρέφτης» του ρήγματος που έχει μετακινηθεί. Επεσήμανε, δε, ότι αυτό το ρήγμα έχει κάνει δονήσεις και σε παλιότερες σεισμικές περιόδους.
«Δεν έχουμε ενδείξεις ότι αυτή τη στιγμή ο Κολούμπος θα κάνει έκρηξη»
Σε ερώτηση αν μπορούν να ενεργοποιηθούν ηφαιστειακά ρήγματα, είπε ότι «από τη στιγμή που υπάρχει διέγερση σε όλη την περιοχή, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, και πώς εκφραζόμαστε εμείς οι επιστήμονες για να μην προκαλούμε πανικό στον κόσμο, αλλά και πρέπει να διαχωρίσουμε τους δύο ηφαιστειακούς χώρους, το τι συμβαίνει μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης που αυτή τη στιγμή είναι ήσυχα τα πράγματα –εκτός από έναν σεισμό που έγινε σήμερα το πρωί-, με όλους τους σεισμούς που γίνονται βορειοανατολικά, που είναι ένα άλλο ηφαιστειακό πεδίο».
«Δεν έχουμε ενδείξεις ότι αυτή τη στιγμή ο Κολούμπος θα κάνει μια υποκείμενη ηφαιστειακή έκρηξη, και γι’ αυτό όμως –και το έχουμε πει στον πρωθυπουργό και έχει συμφωνήσει- είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν νέες μετρήσεις των αερίων και των υγρών που εκπέμπονται και αυτό προγραμματίζουμε τις επόμενες ημέρες» σημείωσε.
«Απομάκρυνση από τις ακτές αν γίνει σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ»
Η κ. Νομικού ανέφερε επιπλέον ότι, επειδή οι σεισμοί σημειώνονται σε θαλάσσιο χώρο, αν τυχόν μια σεισμική δόνηση αγγίξει τα 6 Ρίχτερ, είναι επιτακτική η απομάκρυνση από τις ακτές λόγω κινδύνου τσουνάμι. «Αυτή είναι οδηγία που δίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε σεισμούς στον θαλάσσιο χώρο ο πρώτος κίνδυνος είναι το τσουνάμι και ο δεύτερος κίνδυνος λόγω της μορφολογίας της Σαντορίνης είναι οι κατολισθήσεις, κυρίως μέσα στην καλντέρα» συμπλήρωσε.
Η κ. Νομικού επεσήμανε ότι γίνονται προσπάθειες να έρθουν και άλλοι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι και σημείωσε ότι «το φαινόμενο αυτό και για εμάς είναι επιστημονικό μάθημα. Είναι πρωτόγνωρο, δεν το έχουμε ξανασυναντήσει. Γι’ αυτό και συνεργαζόμαστε και με ξένους επιστήμονες». Σημείωσε, εξάλλου, ότι πριν καν τις τελευταίες σεισμικές δονήσεις, είχαν διοργανωθεί τρεις διεθνείς ωκεανογραφικές αποστολές για τον Μάρτιο στον θαλάσσιο χώρο της Σαντορίνης.