Skip to main content

Κ. Συνολάκης: Δεν είναι σαφής ακόμα η προέλευση της σεισμικής δραστηριότητας. Μπορεί και να προέρχεται από το ηφαίστειο

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

«Όσο εξαπλώνονται τα επίκεντρα και τα βλέπουμε να πηγαίνουν προς τον βορρά και το νότο, ίσως να έχουμε ένα μεγαλύτερο σεισμό απ’ ό,τι αν τα επίκεντρα ήταν όλα συγκεντρωμένα σε ένα σημείο»

«Είμαστε σε ένα ιδιαίτερα άχαρο σημείο γιατί δεν μπορούμε ακόμα να προσδιορίσουμε ούτε πόσο θα κρατήσει το σεισμικό σμήνος ούτε ακριβώς από πού προέρχεται» δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Κώστας Συνολάκης.

Για τον ίδιο δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για τεκτονικούς σεισμούς ή αν η σεισμική δραστηριότητα προέρχεται από το ηφαίστειο.

Πάντως το σημαντικό, όπως είπε, είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και για τα δύο ενδεχόμενα, και για την περίπτωση που γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός και για την περίπτωση που έχουμε μία ηφαιστειακή κρίση στη Σαντορίνη. Εξήγησε επίσης ότι ηφαιστειακή κρίση ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία ένα ηφαίστειο μπαίνει σε ένα μικρό παροξυσμό. «Κανένας δεν περιμένει μία μεγάλη κρίση», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τα επίκεντρα των σεισμών, που είναι κοντά στην Άνυδρο, ο κ. Συνολάκης ανέφερε ότι οι ηφαιστειολόγοι, τουλάχιστον στο εξωτερικό, έχουν αρχίσει να σκέφτονται ότι ίσως μάγμα έχει αρχίσει να προχωράει μέσα στη Γη, προς τα ανατολικά.

«Δεν σημαίνει αυτό ότι μπορεί να γίνει μία μεγάλη έκρηξη», ξεκαθάρισε πάντως. «Ξέρουμε ότι η Σαντορίνη κάνει μεγάλες εκρήξεις κάθε 17.000 χρόνια».

Ο καθηγητής επανέλαβε επίσης κάτι που έχει ξαναπεί, ότι τα επίκεντρα δεν είναι συγκεντρωμένα στο ίδιο σημείο.  «Είδαμε ότι τα επίκεντρα ξεκίνησαν από τη Σαντορίνη και σιγά σιγά πάνε προς το νότιο κομμάτι της Αμοργού και έχουμε και μερικά πιο κάτω, προς την Ανάφη. Τα επίκεντρα εξαπλώνονται σε μια μεγαλύτερη επιφάνεια, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι ένας πιθανός σεισμός να είναι μεγαλύτερος.

«Από τη μία είναι καλό ότι τα επίκεντρα απομακρύνονται από την Σαντορίνη, από την άλλη μπορεί να σημαίνει ότι όσο εξαπλώνονται τα επίκεντρα και τα βλέπουμε να πηγαίνουν προς τον βορρά και το νότο, ίσως να έχουμε ένα μεγαλύτερο σεισμό απ’΄ό,τι αν τα επίκεντρα ήταν όλα συγκεντρωμένα σε ένα σημείο».

Σε ερώτηση για το αν θα φέρει εκτόνωση ένας μεγάλος σεισμός, ο κ. Συνολάκης ήταν διστακτικός. «Αυτό που ξέρουμε από τον προηγούμενο παροξυσμό που έγινε την περίοδο 2011-12 (με μικρότερους σεισμούς) είναι ότι το φαινόμενο σταμάτησε σχεδόν από μόνο του. Αλλά κράτησε περίπου ένα χρόνο και είχε ένα διάλειμμα έξι μηνών», είπε προσθέτοντας ότι θα μπορούσαμε να δούμε και ένα τσουνάμι. «Δεν θα είναι σαν το τσουνάμι που είδαμε στην Ινδονησία ή την Ιαπωνία. Δεν περιμένουμε με κανένα τρόπο κάτι τόσο καταστροφικό», τόνισε καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ο κ. Συνολάκης ανέφερε επίσης ότι ένας σεισμός μεγέθους 4 Ρίχτερ δεν αποδυναμώνει το ρήγμα ή την ενέργεια, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι μπορεί να μετακινείται μάγμα. Βέβαια το ότι μετακινείται μάγμα δεν είναι που πρέπει να ανησυχεί από μόνο του, σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog της Ναυτεμπορικής