Από το μπαλκόνι της, με θέα μία από τις πιο εντυπωσιακές θάλασσες του κόσμου, η κάτοικος της Σαντορίνης, Σαντάλ Μετακίδης, επέμεινε ότι δεν θα ακολουθήσει τους χιλιάδες άλλους που εγκαταλείπουν το δημοφιλές ελληνικό νησί λόγω των σεισμών.
«Δεν φοβάμαι καθόλου», ξεκαθαρίζει η Βελγίδα, που ζει στο ηφαιστειακό νησί εδώ και 27 χρόνια.
«Αυτό το σπίτι έχει αντέξει σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις για 500 χρόνια και παραμένει όρθιο», είπε στο AFP, σημειώνοντας ότι μέρος του κτιρίου που νοικιάζει σε τουρίστες χρονολογείται από το 1720. «Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει αυτό τώρα», πρόσθεσε.
Από την Κυριακή, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Σαντορίνη, γνωστή για τις εντυπωσιακές της απόκρημνες ακτές και το ανενεργό ηφαίστειο, μέσω θαλάσσης και αέρος, εξαιτίας των εκατοντάδων σεισμικών δονήσεων που έχουν προβληματίσει τους ειδικούς.
Τουλάχιστον 20 δονήσεις την ημέρα γίνονται αισθητές
Πάνω από 6.500 δονήσεις, εκ των οποίων εκατοντάδες άνω των 3 ρίχτερ, κρατούν στους ρυθμούς των Ρίχτερ το νησί. Ο ισχυρότερος σεισμός έως τώρα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (5,2 Ρίχτερ). Έκτοτε δεκάδες ακόμη σεισμοί άνω των 4 ρίχτερ έχουν καταγραφεί. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές.
Ωστόσο, ομάδες διάσωσης έχουν σταλεί στην περιοχή προληπτικά, ενώ έχουν αναπτυχθεί επιπλέον σεισμικοί αισθητήρες. Ο επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας της Ελλάδας, Ευθύμιος Λέκκας, προειδοποίησε ότι υπάρχουν πέντε σημεία στη Σαντορίνη που διατρέχουν κίνδυνο κατολισθήσεων, μεταξύ αυτών τα λιμάνια των Φηρών και του Αθηνιού. Η Μετακίδης ανέφερε ότι «κουνάει» τουλάχιστον 20 φορές την ημέρα. Οι δονήσεις είναι συνεχείς, αλλά όχι μεγάλες. «Τις αισθανόμαστε, αλλά δεν έχει πέσει τίποτα», είπε.
Στα Φηρά, την πρωτεύουσα του νησιού, οι δρόμοι ήταν έρημοι, ακόμη και για τα δεδομένα της χειμερινής τουριστικής περιόδου. Στο χωριό της Οίας, διάσημο για τη μαγευτική θέα του στο ηλιοβασίλεμα, μόνο οι γάτες περιφέρονταν. Πολλοί από τους περίπου 15.500 κατοίκους του νησιού έχουν αποχωρήσει, παραπονούμενοι ότι η συχνότητα των σεισμών καθιστά ακόμη και τον ύπνο δύσκολο.
Γιατί να ανησυχώ;
Αλλά όπως και η Μετακίδης, έτσι και ο δημοτικός υπάλληλος της Σαντορίνης, Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, δήλωσε πως παραμένει ψύχραιμος.
«Γιατί να ανησυχώ;». «Γιατί να ανησυχήσω; Αν είναι να σου συμβεί κάτι, μπορεί να γίνει ακόμη και ενώ περπατάς στο δρόμο», είπε. «Αν έρθει η ώρα σου, τελείωσε», πρόσθεσε.
Τα σχολεία σε περισσότερα από δώδεκα νησιά των Κυκλάδων έχουν κλείσει προληπτικά μέχρι την Παρασκευή, γεγονός που ώθησε πολλούς γονείς να φύγουν από τη Σαντορίνη μέχρι να περάσει η ανησυχία για τους σεισμούς. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η περιοχή δεν έχει βιώσει σεισμική δραστηριότητα τέτοιας κλίμακας από το 1964, όταν ξεκίνησαν οι καταγραφές.
Η Σαντορίνη βρίσκεται πάνω σε ηφαίστειο, το οποίο εξερράγη τελευταία φορά το 1950, αλλά επιτροπή ειδικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι τρέχουσες δονήσεις «δεν συνδέονται με ηφαιστειακή δραστηριότητα».
Να θυμίσουμε ότι το 2023, η Σαντορίνη προσέλκυσε περίπου 3,4 εκατομμύρια επισκέπτες, εκ των οποίων πάνω από ένα εκατομμύριο ήταν επιβάτες κρουαζιερόπλοιων. Ταξιδιωτικοί πράκτορες που επικοινώνησαν με το AFP ανέφεραν ότι αυτή την εποχή του χρόνου οι ξένοι επισκέπτες στη Σαντορίνη είναι ούτως ή άλλως λίγοι, με περισσότερες κρατήσεις να αναμένονται την άνοιξη.
Όλες οι εξελίξεις από το liveblog της Ναυτεμπορικής.