Το βράδυ της Τετάρτης σημειώθηκε η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση που έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες, μεγέθους 5,2 Ρίχτερ. Αυτό όμως δεν αλλάζει κάτι στις εκτιμήσεις ούτε την εικόνα, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλη Καραστάθη.
«Ένα σμήνος σεισμών έχει ένα εύρος μεγεθών, δεν είναι απαραίτητο ότι θα υπάρξει ένα μέγεθος 5 και από εκεί και πάνω δεν πάμε καθόλου… Το 5,2 εντάσσεται μέσα στο σμήνος. Άρα δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι αυτό το σεισμικό γεγονός ότι είναι κάτι ιδιαίτερο μέσα στην όλη ακουλουθία. Και το ίδιο θα συνέβαινε αν ο σεισμός ήταν 5,4», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραστάθης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης.
Κλαηθείς να απαντήσει ποιο μέγεθος θα «έσπαγε» το εύρος της σμηνοσειράς, ανέφερε ότι «θα έπρεπε να ανέβουμε αρκετά».
Πάντως, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το φαινόμενο που βλέπουμε σε εξέλιξη σταθεροποιείται. «Έχουμε μπει σε μια φάση αρκετά πιο σταθερή από την αρχή», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι για να πας σε αποκλιμάκωση πρέπει να περάσεις μέσα από μία σταθερή φάση. «Πριν από μερικές μέρες βλέπαμε την σεισμικότητα να ανεβαίνει κατακόρυφα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μεγαλύτερη σταθερότητα», δήλωσε.
Επίσης παρατήρησε ότι «από την 1η Φεβρουαρίου έχουμε καταγράψει 108 σεισμούς πάνω από το 4 όταν όλο το 2023 ήταν μόνο 64 και το 2024 ήταν 90».
Τα θετικά σημεία
Ο αισιόδοξος τόνος, σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη, θα έρθει όταν δούμε να αρχίζει η αποκλιμάκωση. Για την ώρα το αισιόδοξο σημείο είναι ότι δεν έχουμε περαιτέρω ένταση και κλιμάκωση. Θετικό είναι επίσης το σημείο όπου είναι τα επίκεντρα του σεισμού.
«Τα επίκεντρα των σεισμών είναι στην ίδια περιοχή. Αυτή είναι ακριβώς η καλύτερη ζώνη που θα μπορούσε να είναι, μακριά από τη Σαντορίνη και τα υπόλοιπα νησιά. Αυτή τη στιγμή η περιοχή που είναι σε διέγερση είναι σε κάποια καλή απόσταση από το νησί. Από εκεί και πέρα, ρόζο παίζουν τα μεγέθη, οι κατοικίες και άλλοι παράγοντες».
Επομένως τα επίκεντρα, σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη, είναι σε καλή απόσταση για να μην πλήξει άμεσα τις υποδομές. Όμως η απόσταση αυτή είναι ασφαλής σε ένα μεγάλο σεισμό που μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι;
«Για να γίνει τσουνάμι, συντρέχουν συγκεκριμένες συνθήκες. Πάρα πολλοί σεισμοί γίνονται υποθαλάσσιοι, αλλά δεν κάνουν τσουνάμι. Δεν ξέρουμε ακριβώς και για το τσουνάμι του 1956 με ποιον μηχανισμό δημιουργήθηκε. Δεν είναι σαφές εάν θα μπορούσε να προκαλέσει μία κατολίσθηση ή ο ίδιος ο πυθμένας θα μπορούσε να κάνει ένα τσουνάμι. Ο κάθε σεισμός σε κάθε περίπτωση είναι κάτι διαφορετικό. Δεν μπορούμε για μια σπάνια πιθανότητα να ξεσηκώνουμε τον κόσμο», ανέφερε.
Διαβάστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog της Ναυτεμπορικής