Skip to main content

Ευ. Λέκκας: Θετικό που όσο περνάνε οι μέρες έχουμε τέτοια έντονη σεισμικότητα- «Εκτονώνεται ενέργεια»

Stringer / SOOC

Υπάρχει αντισεισμικός κανονισμός στην καλντέρα και στην Οία;

Για ακόμα μια ημέρα οι κάτοικοι στη Σαντορίνη και την Αμοργό βρίσκονται σε συναγερμό λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή που συνεχίζεται αδιάκοπα.

Το βράδυ της Τετάρτης μάλιστα σημειώθηκε η μεγαλύτερη δόνηση που έχει «δώσει» η περιοχή τις τελευταίες ημέρες, μεγέθους 5,2 Ρίχτερ.

Σχολιάζοντας την σεισμική δραστηριότητα της χθεσινής ημέρας, ο καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε ότι όλη αυτή η δραστηριότητα είναι σε «καλό επίπεδο».

«Είναι θετικό γιατί όσο περνάνε οι μέρες και όσο έχουμε τέτοια έντονη σεισμικότητα, αυτό σημαίνει ότι εκτονώνεται ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Mega το πρωί της Πέμπτης.

«Επομένως μέσα από αυτή τη διαδικασία:

  • απομειώνεται το ενδεχόμενο να έχουμε ένα μεγάλο σεισμό γύρω στους 6 βαθμούς, και
  • επιταχύνεται χρονικά η διαδικασία για την εκτόνωση του φαινομένου, όταν διατηρηθεί σε τέτοιο επίπεδο η σεισμική έξαρση

Πάντως ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά (και για μεγαλύτερο δηλαδή σεισμό).

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά αλλά δεν θα δούμε σεισμό 6 και πάνω από 6 Ρίχτερ, και επιπλέον γίνεται μικρότερο το χρονικό διάστημα που έχουμε υπολογίσει από την συνολική διάρκεια των φαινομένων. Αν πχ έχουμε υπολογίσει να κρατήσει 4 βδομάδες το φαινόμενο, τότε μικραίνει ο χρόνος – όχι δραστικά αλλά μικραίνει. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη που είναι λογική και όλοι περιμένουμε. Βεβαίως η φύση δεν δρα με βάση την δική μας λογική, μπορεί να δούμε και φαινόμενα που δεν υπολογίζουμε για την Ελλάδα», εξήγησε.

Έχει αλλάξει κάτι με τη στατικότητα των κτιρίων;

Σε ερώτηση για τη στατικότητα των κτιρίων, ο κ. Λέκκας ήταν καθησυχαστικός. «Όταν τα σπίτια είναι στο όριο της παραμόρφωσης, χωρίς να έχουμε θραύσεις που δεν έχουμε τώρα- εκτός εάν μία οικοδομή είναι πολύ παλιά ή ερειπωμένη- δεν υπάρχει καμία επίδραση στη στατικότητα των κτιρίων. Επίδραση έχουμε όταν έχουμε να κάνουμε με παραμόρφωση θραυσιγενή, δηλαδή παραμόρφωση που υπερβαίνει τα όρια και δημιουργεί θραύσεις και ρωγμές. Εκεί πια έχουμε πρόβλημα», είπε.

Στην καλντέρα και στην Οία υπάρχει αντισεισμικός κανονισμός;

Σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει αντισεισμικός κανονισμός καλντέρα και στην Οία, ο καθηγητής ανέφερε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό «που καλούμαστε να επιλύσουμε εκ των υστέρων».

«Το 2002 έκανα την οριοθέτηση του δημοσίου κτήματος της καλδέρας, δηλαδή από εκεί που αρχίζει το όριο της καλδέρας και κάτω. Αυτό δεν υπόκειται σε καμία ιδιοκτησία… Ήταν ανέκαθεν του δημοσίου. Αυτή η οριοθέτηση στη συνέχεια θα γινόταν ένα σεισμικό πλαίσιο, θα γινόταν νόμος, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Εάν πάρει κανείς αυτό το όριο της καλδέρας και το τι έχει χτιστεί κάτω από αυτό, δεν έχει απολύτως καμία σχέση…», είπε.

Ο καθηγητής υπογράμμισε επίσης ότι ο αντισεισμικός κανονισμός ισχύει για τις κανονικές περιοχές, όχι για τους γκρεμούς. «Για τους γκρεμούς πρέπει να ενισχύονται οι σεισμικές δράσεις κατά 170%», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog της Ναυτεμπορικής