Tην παρουσίαση του σχεδίου «Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας», από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και την ανάδειξη του ζωτικού ρόλου της ναυτιλίας για την οικονομική ανθεκτικότητα & ανάπτυξη της Ευρώπης χαιρετίζει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
«H ελληνική ναυτιλία, ως θεματοφύλακας του 61% του κοινοτικού στόλου, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εμπορίου, των εφοδιαστικών αλυσίδων & της ασφάλειας της ηπείρου», αναφέρει σε ανάρτησή η πρόεδρος της ΕΕΕ Μελίνα Τραυλού.
Προσθέτει ότι με γνώμονα τις αρχές της καινοτομίας, της ανθεκτικότητας & της ασφάλειας, η «Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας» υπογραμμίζει την ανάγκη για έναν κοινό σχεδιασμό ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας, μία αρχή που υποστηρίζει σταθερά η ΕΕΕ.
Επισημαίνει εξάλλου ότι για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ευρώπης απαιτείται ισχυρό εμπόριο και διευρυμένο δίκτυο αλυσίδων εφοδιασμού, όπου η ναυτιλία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο.
Η «Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας» αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία του ναυτιλιακού τομέα για την οικονομία της Ευρώπης.
Η ΕΕΕ προσβλέπει στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα εμπλεκόμενα μέρη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ώστε η υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών πραγματικά να προωθούν τους κοινούς στόχους.
Αύριο το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
Η ECSA
Την «πυξίδα ανταγωνιστικότητας», που στοχεύει στην επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας για τα επόμενα πέντε χρόνια χαιρέτισε και η Ένωση Ευρωπαϊκών Εφοπλιστικών Ενώσεων (European Community Shipowners’ Associations).
Τονίζει ότι το νέο πρόγραμμα κάνει ρητή αναφορά στον ουσιαστικό ρόλο της ναυτιλίας για την ευρωπαϊκή οικονομία, που βασίζεται στις συστάσεις της έκθεσης Ντράγκι σχετικά με την ανάγκη να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή ναυτιλία διεθνώς ανταγωνιστική.
Ζητεί επίσης πρόσθετα μέτρα για την απομείωση του κινδύνου των επενδύσεων που απαιτούνται για την ταχεία κλιμάκωση της παραγωγής ανανεώσιμων και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καυσίμων για τη ναυτιλία στο πλαίσιο ενός νέου επενδυτικού σχεδίου βιώσιμων μεταφορών (STIP).
Σύμφωνα με την ECSA, η ναυτιλία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας της Ευρώπης σε θέματα ενέργειας, τροφίμων και εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς διακινεί περίπου το 76% του διεθνούς εμπορίου της ΕΕ, προωθεί διεθνείς συνεργασίες και μειώνει τις στρατηγικές εξαρτήσεις.