Skip to main content

Σε επιφυλακή Σαντορίνη και Αμοργός – Τι αναμένουν οι σεισμολόγοι και οι εκτιμήσεις για το ηφαίστειο

Τι ανέφεραν στο Naftemporiki TV οι Δημήτρης Παπανικολάου, Αβραάμ Ζεληλίδης, Σταύρος Τάσσος και Ασημίνα Αντωναράκου

Συνεχίζεται για ακόμη μία ημέρα η έντονη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, στις Κυκλάδες.

«Περιμένουμε έναν κύριο σεισμό της τάξης των 6 βαθμών»

Μιλώντας στο Naftemporiki TV και την εκπομπή Rush Hour με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο, ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο ΕΚΠΑ Δημήτρης Παπανικολάου επεσήμανε ότι «η κεντρική αρχή ότι περιμένουμε ένα μεγάλο γεγονός από το μεγάλο ρήγμα της περιοχής, παραμένει. Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε ένα κύριο γεγονός της τάξεως των 6 βαθμών».

«Ήδη έχει κλιμακωθεί από το Σαββατοκύριακο, επομένως όπως είναι η καμπύλη και η εξέλιξη, με πιθανολογία πλέον, θα λέγαμε ότι τις επόμενες 1-2 ημέρες θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν πράγματι έρχεται το μεγάλο γεγονός ή αν θα υπάρξει κάποια άλλη, μάλλον παράξενη εξέλιξη αν δεν συμβεί αυτό» τόνισε. Ο κ. Παπανικολάου επεσήμανε ότι οι σεισμοί μέχρι 5 Ρίχτερ που έχουν γίνει, αντιστοιχούν σε μικρά ρήγματα.

Ο κ. Παπανικολάου επεσήμανε ότι Ίος, Αμοργός και Ανάφη θα έχουν πολύ μικρές επιπτώσεις από ενδεχόμενο σεισμό της τάξης των 6 βαθμών. Σε ό,τι αφορά τη Σαντορίνη, είπε πως οι σωστές κατασκευές στον κύριο χώρο και όχι στα γκρεμνά της Καλντέρας, δεν αναμένεται να πάθουν σοβαρές ζημιές. «Εκεί που υπάρχει θέμα είναι σε όσες κατασκευές βρίσκονται στα πρανή της Καλντέρας, κάτω από το ‘φρύδι’, που αρχίζει η κατωφέρεια» σημείωσε.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για υποθαλάσσια ρήγματα, κατά μήκος των οποίων έχουν χαρτογραφηθεί κρατήρες που δεν είναι ενεργοί. «Έχουμε ακτινογραφήσει το ρεύμα» τόνισε και διευκρίνισε ότι πρόκειται για συνέχεια του ρήγματος που είχε δώσει τον σεισμό του 1956. «Είναι άλλος χώρος, στην ίδια ζώνη βέβαια» σημείωσε. «Τώρα μιλάμε ένα πιο κεντρικό κομμάτι» συνέχισε, ενώ τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επηρεαστεί το ηφαίστειο Κολούμπο.

«Το Κολούμπο έχει ενεργοποιηθεί»

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης επικαλέστηκε στοιχεία βάσει των οποίων η θερμοκρασία στη νέα Καμένη αυξήθηκε, ενώ από πέρσι το Κολούμπο έχει υψωθεί. «Τα κριτήρια, σε συνδυασμό με τη σεισμική δραστηριότητα, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Κολούμπο έχει ενεργοποιηθεί» τόνισε.

Επεσήμανε, δε, ότι «θεωρώ πως η ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι σε έξαρση». «Νομίζω πως οι σεισμοί συνδέονται με την ενεργοποίηση του ηφαιστείου και δεν είναι ανεξάρτητοι» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι περνά δίπλα στο Κολούμπο, σημαίνει ότι πιθανά η ενεργοποίηση του Κολούμπο είναι αυτή που έδωσε και τη σεισμική ακολουθία».

«Όλα αυτά συνηγορούν ότι είναι κοντά σε μια ηφαιστειακή διαδικασία έκρηξης. Μακάρι όπως είπε ο κ. Παπανικολάου να έχουμε ένα σεισμό της κλίμακας των 6 Ρίχτερ, να εκτονωθεί το Κολούμπο και να μην έχουμε εκρηκτική φάση» συνέχισε.

«Νομίζω είναι σχετικά άμεσο, γιατί όλα αυτά εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα» ανέφερε ο κ. Ζεληλίδης. «Φοβάμαι ότι το φαινόμενο θα εκδηλωθεί σύντομα. Μακάρι ο σεισμός να εκτονώσει τις πιέσεις στο Κολούμπο και να μην έχω το εκρηκτικό στάδιο» επεσήμανε, τονίζοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξει μια ήσυχη ροή λάβας. Εξέφρασε επιπλέον την εκτίμηση ότι ενδεχόμενο τσουνάμι θα είναι μικρής κλίμακας και εμβέλειας.

Δεκάδες σεισμοί μεταξύ 4 και 5 βαθμών

Μιλώντας στην εκπομπή On Politics του Naftemporiki TV και τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο, ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος επεσήμανε ότι οι σμηνοσειρές είναι οι πιο συχνές σεισμικές ακολουθίες στον ελληνικό χώρο, ωστόσο περνούν συνήθως απαρατήρητες γιατί έχουν μικρά μεγέθη. Επεσήμανε, δε, ότι σε αυτήν την περίπτωση, έχουν καταγραφεί δεκάδες σεισμοί μεταξύ 4 και 5 βαθμών.

Ερωτηθείς τι πρέπει να περιμένουμε στη συνέχεια, ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα. Όπως εξήγησε, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός ισχυρότερου σεισμού, ωστόσο αυτό δεν είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι το πιθανότερο σενάριο, με βάση τη γνώση που υπάρχει από προηγούμενες σμηνοσειρές, είναι να εκδηλωθεί ένας σεισμός έως 5,5 Ρίχτερ.

Ως προς τον χρονικό ορίζοντα της σεισμικής ακολουθίας, είπε ότι θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Σε ό,τι αφορά τα ηφαίστεια, είπε ότι «ηφαίστεια και σεισμοί έχουν κοινή αιτία», ωστόσο τόνισε πως «τα δύο φαινόμενα γίνονται παράλληλα, δεν είναι το ένα που προκαλεί το άλλο».

4.500 σεισμοί τις τελευταίες ημέρες

Η σεισμική ακολουθία οφείλεται στα υποθαλάσσια ρήγματα ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, ενώ οι σεισμοί στην Καλντέρα έχουν σταματήσει από το περασμένο Σάββατο, ανέφερε νωρίτερα η Ασημίνα Αντωναράκου, καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business με τη Μαρία Σμιλίδου.

Η κ. Αντωναράκου στάθηκε στο έργο της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πρωτόκολλα και επιχειρησιακά σχέδια, τα οποία συνεχώς επικαιροποιούνται και βελτιώνονται. Επεσήμανε, δε, ότι στην επιτροπή συμμετέχουν επιστήμονες από πολλούς τομείς.

Σημείωσε εξάλλου ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. «Αυτό που γνωρίζουμε και παρακολουθούμε είναι ότι υπάρχει μια έντονη σεισμική δραστηριότητα» δήλωσε και τόνισε ότι από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου κατεγράφησαν πάνω 4.500 σεισμικές δονήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν ασθενείς.

«Στην Καλντέρα δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα, είναι σαν να σταμάτησε απότομα από το περασμένο Σάββατο. Οι σεισμικές δονήσεις έχουν μετατοπιστεί ανατολικά και βόρεια προς την Αμοργό. Παρακολουθείται το φαινόμενο. Πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε κάτι μεγαλύτερο από τα χθεσινά 5-5,1 Ρίχτερ» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Είναι σε ετοιμότητα όλοι οι επιστήμονες για το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι μεγαλύτερο, όμως δεν περιμένουμε να έχουμε κάτι πάρα πολύ ανησυχητικό. Είναι όμως φυσικά φαινόμενα που δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε, υπάρχει ωστόσο ο κατάλληλος εξοπλισμός και η ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε όλα».

Διαβάστε ακόμη: