Skip to main content

Μεταναστευτικό: Επιστροφές πολιτών τρίτων χωρών που δεν δικαιούνται άσυλο

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Επαναπατρισμός 10 υπηκόων Γεωργίας και 30 υπηκόων Πακιστάν, των οποίων τα αιτήματα ασύλου είχαν απορριφθεί τελεσίδικα

Προγραμματισμένη πτήση επιστροφής πολιτών τρίτων χωρών πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, με διοργανώτρια την ΕΛ.ΑΣ., υπό τον συντονισμό του Frontex, σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η επιχείρηση αφορούσε στον επαναπατρισμό 10 υπηκόων Γεωργίας και 30 υπηκόων Πακιστάν, των οποίων τα αιτήματα ασύλου είχαν απορριφθεί τελεσίδικα.

Η Υπηρεσία Ασύλου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προέβη στην τάχιστη εξέταση των μεταγενέστερων αιτημάτων που υποβλήθηκαν το τελευταίο 48ωρο στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Αμυγδαλέζας, με ταυτόχρονη παρουσία στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» για τη διεκπεραίωση λοιπόν εκκρεμοτήτων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιστροφής.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το 2024, η Ελλάδα κατατάσσεται τέταρτη μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στις επιστροφές απορριφθέντων αιτούντων άσυλο, αποδεικνύοντας στην πράξη, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, την εφαρμογή μιας αυστηρής, αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής.

Οι βασικοί άξονες αυτής της πολιτικής περιλαμβάνουν την προστασία των συνόρων, την απονομή ασύλου αποκλειστικά σεόσους το δικαιούνται και την εντατικοποίηση των επιστροφών για όσους δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Ο υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε: «Η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, βασισμένη στην προστασία των συνόρων, στην ταχεία και αποτελεσματική εξέταση των αιτήσεων ασύλου και στην εντατικοποίηση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία.

Η επιχείρηση επιστροφής που πραγματοποιήθηκε επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για αυστηρή εφαρμογή του ευρωπαϊκού και εθνικού πλαισίου διαχείρισης της μετανάστευσης».

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός υπογράμμισε «τη συστηματική μας προσπάθεια να διασφαλίσουμε ότι το άσυλο παρέχεται αποκλειστικά σε όσους το δικαιούνται, ενώ όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους.

Η αποτελεσματική πολιτική επιστροφών δεν αποτελεί μόνο ελληνική προτεραιότητα, αλλά και ευρωπαϊκή αναγκαιότητα.

Χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική που θα ενισχύει τη συνεργασία τόσο με τις χώρες προέλευσης όσο και με τρίτες χώρες, διασφαλίζοντας την ταχεία και συντεταγμένη επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία».