Με την σεισμική δραστηριότητα να συνεχίζεται στις Κυκλάδες, οι ειδικοί φαίνεται να καταλήγουν πως είναι πιο πιθανό το σενάριο της σμηνοσειράς, δηλαδή μία σειρά σεισμών που εκδηλώνονται σε μεγάλη συχνότητα και έχουν μέγεθος περίπου μέχρι 5 Ρίχτερ. Εάν ισχύει αυτό το σενάριο, ξέρουμε ότι η σεισμική δραστηριότητα θα έχει μεγάλη διάρκεια.
Θεωρείται όμως απίθανη η περίπτωση να έχουμε ένα μεγαλύτερο σεισμό; Όχι, απαντάει ο καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, αν και εκτιμάει ότι είναι ακραίο αυτό το σενάριο.
Πιο πιθανό πάντως το θεωρεί ο καθηγητής Σεισμολογίας και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ Δημήτρης Παπανικολάου, ο οποίος περιμένει έναν κύριο σεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ.
Τι σημαίνει όμως ένας σεισμός αυτού του μεγέθους για την ηφαιστειακή δραστηριότητα; Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο πετρολόγος και ηφαιστειολόγος Δημήτρης Κωστόπουλος εξήγησε ότι ένας πολύ ισχυρός σεισμός 6 με 7 Ρίχτερ που γίνει κοντά στη Σαντορίνη θα μπορούσε να προκαλέσει «τροφοδοσία στα ηφαίστεια».
Αναλυτικότερα, στις δηλώσεις του ο καθηγητής προσπάθησε να εξηγήσει την διαφορά ανάμεσα στους ηφαιστειακούς και τους τεκτονικούς σεισμούς.
Όπως εξήγησε:
- Οι σεισμοί προκύπτουν από την θραύση και την ολίσθηση των πετρωμάτων.
- Οι ηφαιστειακοί σεισμοί είναι οι σεισμοί που έχουν ένα διασταλτικό συστατικό το οποίο επιτρέπει την άνοδο του μάγματος. Παρατηρείται επίσης η άνοδος των εστιών των σεισμών όσο το μάγμα εισέρχεται στον φλοιό να μετατοπίζεται προς την επιφάνεια καθώς το μάγμα μπαίνει μέσα στον φλοιό και φωλιάζει ολοένα και σε ρηχότερα επίπεδα, δημιουργώντας τους μαγματικούς θαλάμους.
- Οι σεισμοί στην Άνυδρο, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, είναι τεκτονικοί. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μία πολύ έντονη διατμητική παραμόρφωση. Στους σεισμούς που έχουν διατμητική παραμόρφωση, η δύναμη και η επιφάνεια ορίζουν το έργο που γίνεται πάνω στο σεισμογενές επίπεδο και στην ουσία ορίζουν το μέγεθος του σεισμού. Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του σεισμού, τόσο μεγαλύτερες είναι οι δυνάμεις που επενεργούν αλλά και τόσο μεγαλύτερες είναι οι αλλαγές των δυνάμεων αυτών και τόσο μεγαλύτερη είναι απόσταση στην οποία αποσβένονται αυτές οι δυνάμεις.
Με βάση αυτά, και κληθείς να απαντήσει εάν μπορεί να έχουμε να κάνουμε με ηφαιστειακό φαινόμενο, ο κ. Κωστόπουλος απάντησε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε άνοδο μάγματος.
Άνοδος μάγματος όμως σημαίνει ότι θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί το ηφαίστειο; «Θα μπορούσε να υπάρχει τροφοδοσία στα ηφαίστεια», εξήγησε. «Αυτοί οι σεισμοί με διατμητική παραμόρφωση όσο είναι μακριά από το Κολούμπο και τη Σαντορίνη κι όσο τα μεγέθη τους περιορίζονται γύρω στους 5 βαθμούς, βαίνουμε καλώς», πρόσθεσε.
Αν όμως γίνει ένα μεγάλος σεισμός;
Δεδομένου ότι ο σεισμός προκαλεί αλλαγές στο πεδίο των τάσεων σε μακρινή απόσταση από αυτόν και αυτή η αλλαγή των τάσεων, αν πχ το ρήγμα είναι κοντά στον μαγματικό θάλαμα του Κολούμπο, που ξέρουμε πως είναι γεμάτος κατά 42% από τήγμα, είναι δυνατόν η αλλαγή των τάσεων στον μαγματικό θάλαμό του να φέρει αποσυμπίεσή του. Η αποσυμπίεση στον μαγματικό θάλαμο θα προκαλέσει απόμιξη των αερίων που είναι διαλυμένα μέσα στο μάγμα, φυσαλίδες δηλαδή θα ανέβουν επάνω. Αυτή η απόμιξη των αερίων θα ελλατώσει τη διατμητική αντοχή των πετρωμάτων, με αποτέλεσμα να διαρραγεί και να καταπέσει η οροφή του μαγματικού θαλάμου και να έχουμε έξοδο μάγματος, ανέφερε ο καθηγητής σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε σεισμούς μεγέθους 6 ή 7 Ρίχτερ.
«Σήμερα γίνονται χιλιάδες σεισμοί Βλέποντας τα δεδομένα για τα βάθη των σεισμών, ξέρουμε ότι οι πολλοί σεισμοί περιορίζονται σε βάθη από 0 έως 11 χιλιόμετρα. Από εκεί και κάτω είναι αρκετά λίγοι. Αυτοί οι λίγοι όμως μπορεί να έχουν κάποιο διασταλτικό συστατικό το οποίο να επιτρέπει την είσοδο του μάγματος. Το μάγμα αυτό που κάνει είναι να ελαττώνει τη διατμητική αντοχή των πετρωμάτων και να επιτρέπει τις διαρρήξεις και την συνεχή άνοδο του μάγματος», συμπλήρωσε.
Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο Liveblog της Ναυτεμπορικής