Ως «ασυνήθιστο», περιγράφει το φαινόμενο της σεισμικής δραστηριότητας στην Σαντορίνη, και επισημαίνει τις δυσκολίες στην πρόβλεψη της εξέλιξής του, ο Ντέιβιντ Πάιλ, γεωεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος έχει μελετήσει εκτενώς την καλντέρα της Σαντορίνης
«Το πρόβλημα με αυτό το γεγονός είναι ότι έχουμε συνέχεια σεισμούς», δήλωσε ο Πάιλ στο Live Science. «Όλα συμβαίνουν υποθαλάσσια, και γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια» πρόσθεσε.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι η παρούσα σεισμική δραστηριότητα διαφέρει από ένα παρόμοιο γεγονός που συνέβη το 2011 και το 2012 και το οποίο συνδέθηκε με την κίνηση του μάγματος στα έγκατα του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Τι δείχνουν τα γεωχημικά δεδομένα
«Η περιοχή που επηρεάζεται είναι λίγο μεγαλύτερη, ο ρυθμός με τον οποίο εντοπίζονται οι σεισμοί είναι επίσης μεγαλύτερος, και το επίκεντρό τους βρίσκεται έξω από την καλντέρα της Σαντορίνης», δήλωσε ο επιστήμονας.
Ωστόσο, παρά την αυξημένη δραστηριότητα, τα γεωχημικά δεδομένα από την περιοχή δεν έχουν δείξει σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση των αερίων, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή ηφαιστειακής έκρηξης.
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο liveblog του naftemporiki.gr