Στα πορίσματα για τα αίτια που προκάλεσαν την φωτιά στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών αναφέρθηκε με συνέντευξή του στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή On Politics, με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο, ο ειδικός πυρκαγιών και εμπειρογνώμονας Συλλόγου «Τέμπη 2023», Βασίλης Κοκοτσάκης.
Αναφερόμενος στα πορίσματα, τόσο από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, ενώ αναμένεται και το πόρισμα του ΕΜΠ, ο κ. Κοκοτσάκης είπε: «Πιστεύω ότι και η έκθεση του καθηγητή του κ. Καρώνη θα είναι στην ίδια κατεύθυνση», σημειώνοντας ότι «το ερώτημα προς τον κ. Καρώνη είναι το έλαιος σιλικόνης. Νομίζω ότι το ερώτημα – αν δεν έχει αλλάξει κάτι από την πρώτη παραγγελία που έχει πάρει – είναι για να ερωτηθεί αν το έλαιος σιλικόνης θα μπορούσε να κάνει την πυρόσφαιρα, όχι αν έχει γνώμη τι ήταν τελικά που την έκανε».
«Το πόρισμα του κυρίου καθηγητή θα απαντήσει στο ερώτημα του ανακριτή. Ο κύριος ανακριτής τον ρώτησε αν τα επικαλούμενα από τους δικαστικούς πραγματογνώμονες έλαια σιλικόνης θα μπορούσαν να κάνουν ενδεχομένως αυτό το οποίο έγινε», εξήγησε ο κ. Κοκοτσάκης
«Του βάζει βέβαια και το ερώτημα αν από την τέχνη και την επιστήμη του θα μπορούσε να υπολογίσει ή να υποθέσει κάτι άλλο. Μένει να δούμε αν θα το κάνει, αν θα προχωρήσει», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν εκτιμά πως ο κ. Καρώνης θα αναφέρει στο πόρισμα την εκτίμησή του για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει την πυρόσφαιρα που είδαμε μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, ο κ. Κοκοτσάκης τόνισε: «Δυσκολεύομαι να απαντήσω για το τι θα έγραφε ο κύριος καθηγητής, αλλά πιστεύω ότι με τα στοιχεία που υπάρχουν, ξέρετε οι επιστήμονες σε αντίθεση με εμάς που είμαστε πιο ελεύθεροι σε αυτά, θέλουν δεδομένα και τα δεδομένα είναι δύσκολα σε αυτή την περίπτωση γιατί το πεδίο αλλοιώθηκε και έτσι οι υπάρχουσες μετρήσεις δεν είναι αντιπροσωπευτικές. Υπάρχουν μεν, αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτικές δε».
Για το πόρισμα της Γάνδης
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα σχετικά με το πόρισμα της Γάνδης στο οποίο γίνεται για ποσότητα εύφλεκτου υλικού 3,5 τόνων, ο εμπειρογνώμονας ανάφερε: «Μένει να το δούμε γιατί υποθέτω ότι μιλάει για την πυρόσφαιρα για τους 3,5 τόνους, γιατί αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να το κάνουν 3,5 τόνοι, θέλει περισσότερη ποσότητα. Από την ώρα που έχουμε μετρήσει την πυρόσφαιρα κι έχουμε βρει τις διαστάσεις πόσο είναι, από διαφορετικά σημεία, και αυτό δεν αμφισβητήθηκε, αυτό έκαψε 140.000 κ.μ. οξυγόνου», υπογραμμίζοντας ότι θα απαιτούνταν «οκτώ τόνοι» εύφλεκτου υλικού.
«Αν είναι BETX, γιατί εμείς προσομοιάσαμε με τη βενζίνη που είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός υδρογονάνθρακας αυτής της κατηγορίας γιατί δεν είχαμε πλήρη στοιχεία για να βαφτίσουμε κάποιον άλλον. Αν όμως είναι το λεγόμενο BETX, δηλαδή παρουσία και των τριών ξυλολίου, τολουολίου και βενζολίου, τότε θα μπορούσαν ενδεχομένως αυτό που θέλει η βενζίνη να το κάψει, δηλαδή 8 τόνους, μπορούσε να είναι πολύ λιγότερη γιατί έχει μεγαλύτερη δύναμη καύσης στο μείγμα αυτό. Και υποθέτουμε ότι μίγμα ήταν γιατί στην έκθεσή μας αφήναμε σαφώς να εννοηθεί ότι κουβαλούσε μείγμα τέτοιων υδρογονανθράκων», συμπλήρωσε ο κ. Κοκοτσάκης.