Skip to main content

Μ. Σκορδίλης στο Naftemporiki TV: Δεν είναι το πιθανότερο σενάριο ένας σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ στη Σαντορίνη

Το πιθανότερο σενάριο είναι να έχουμε μία σμηνοσειρά, δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, μιλώντας στο κανάλι της «Ν»

Την εκτίμηση ότι «δεν είναι το πιθανότερο σενάριο να έχουμε αυτή τη στιγμή, αν και είναι μεγάλο το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί, κάποιον μεγάλο σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ», εξέφρασε αναφερόμενος στους σεισμούς ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό ο καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο. Όπως τόνισε, το πιθανότερο σενάριο είναι να έχουμε μία σμηνοσειρά.

Περιγράφοντας τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι επιστήμονες, είπε ότι φαίνεται πως έχει ενεργοποιηθεί ρήγμα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων. Τελευταία, όπως είπε, καταγράφονται όλο και περισσότεροι σεισμοί προς το βορειοανατολικό άκρο του ρήγματος.

Εξήγησε, δε, ότι το μήκος του ρήγματος είναι τέτοιο που μπορεί να δώσει, αν ενεργοποιηθεί σε όλο του το μήκος, έναν μέγιστο σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι το πιθανότερο σενάριο.

«Έχουμε χαρακτηριστικά σμηνοσειράς»

Όπως είπε, «δεν έχουμε κύριο σεισμό, έχουμε χαρακτηριστικά σμηνοσειράς. Είναι κάτι που έχει παρατηρηθεί πολλές φορές στην Ελλάδα, αλλά όχι σε αυτή την ένταση. Πολλοί σεισμοί εκδηλώνονται ταυτόχρονα, σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, σε έναν συγκεκριμένο χώρο, χωρίς κανείς να είναι κύριος σεισμός».

«Δεν είναι καθόλου απαραίτητο να έχουμε τον μεγάλο σεισμό. Από το 1956 που είχαμε τον μεγάλο σεισμό στην περιοχή, πέρασαν για τη σεισμολογία ελάχιστα χρόνια. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε τόσα χρόνια η περιοχή αυτή να έχει συσσωρεύσει τόση σεισμική ενέργεια που θα μπορούσε να την εκδηλώσει με τη μορφή κάποιου νέου πολύ ισχυρού σεισμού. Επομένως δεν είναι το πιθανότερο σενάριο, να έχουμε αυτή τη στιγμή, αν και είναι μεγάλο το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί, κάποιον μεγάλο σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ», σημείωσε.

Ανέφερε επιπλέον ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να έχουμε μία σμηνοσειρά, η οποία θα μας απασχολεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. «Το πόσο χρονικό διάστημα είναι δύσκολο να το εκτιμήσουμε. Θα μπορούσα να πω ότι το διάστημα του ενός μήνα ίσως είναι πολύ ρεαλιστικό, ίσως και παραπάνω» τόνισε.

Είπε ότι «αυτό είναι που προκαλεί την ανησυχία, το γεγονός ότι κάθε λίγα λεπτά είχαμε σεισμούς». Υπενθύμισε πάντως ότι το 1983 στην είσοδο του κόλπου της Κασσάνδρας κατεγράφη σμηνοσειρά, που τελικά «έσβησε» δίχως να συμβεί κάτι άλλο. Ως προς τις κατολισθήσεις, είπε ότι πρόκειται για επικίνδυνο φαινόμενο και επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει κάποιος προληπτικός έλεγχος.

Σε ό,τι αφορά τα ηφαίστεια της περιοχής, είπε ότι είναι τελείως διαφορετικοί οι μηχανισμοί που προκαλούν τους ηφαιστειακούς σεισμούς σε σύγκριση με τους μηχανισμούς που προκαλούν τους τεκτονικούς σεισμούς, όπως οι συγκεκριμένοι. «Το πολύ πιθανότερο είναι να μην έχουμε καμία απολύτως συσχέτιση» τόνισε.

Διαβάστε ακόμη: