Skip to main content

Αθ. Γκανάς για Σαντορίνη: Τεκτονικοί οι σεισμοί, όχι ηφαιστειακοί – Τα δύο σενάρια για τη σεισμική δραστηριότητα

(EUROKINISSI)

Χαρακτήρισε «εξαιρετικά σπάνιο» και «πρωτόγνωρο» το φαινόμενο που καταγράφεται στη Σαντορίνη

«Δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμα» αν έχει γίνει ο κύριος σεισμός στη Σαντορίνη, δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς.

Όπως είπε ο κ. Γκανάς, «υπάρχουν δύο σενάρια. Το ένα σενάριο είναι να έχουμε σμηνοσειρά σε εξέλιξη, η οποία είναι μια από τις ενεργητικότερες σμηνοσειρές των τελευταίων δεκαετιών στον ελλαδικό χώρο και όχι μόνο», με επίκεντρα που θα λαμβάνουν χώρα στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της νησίδα Άνυδρος.

«Το δυσμενές σενάριο είναι όλοι αυτοί να είναι προσεισμοί ενός μεγάλου σεισμού με μέγεθος κοντά στο 6 σε ένα από τα μεγάλα ρήγμα της περιοχής», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «ένα μεγάλο ρήγμα αυτή τη στιγμή είναι αυτό που είναι δίπλα στην Άνυδρο».

Πόσα είναι τα ρήγματα

«Δεν ξέρουμε αν το ρήγμα είναι ένα ή περισσότερα», υπογράμμισε ο κ. Γκανάς, γιατί, όπως ανάφερε, «οι σεισμολογικοί σταθμοί μας μέχρι και σήμερα το μεσημέρι ήταν όλοι από την πλευρά της Σαντορίνης. Σήμερα το μεσημέρι τοποθετήθηκε ένας σεισμογράφος στην Άνυδρο και απόψε το βράδυ ένα κλιμάκιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου μεταβαίνει στην Ανάφη για να τοποθετήσει έναν σταθμό στα νότια. Οπότε από αύριο θα είμαστε καλύτερη κατάσταση να εκτιμήσουμε πού ακριβώς είναι το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί», υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε «εξαιρετικά σπάνιο» και «πρωτόγνωρο» το φαινόμενο που καταγράφεται στη Σαντορίνη, επισημαίνοντας ότι για αυτό τον λόγο λαμβάνονται μέτρα και «πάνω απ’όλα χρειάζεται ψυχραιμία».

Τεκτονικοί οι σεισμοί, όχι ηφαιστειακοί

Ερωτηθείς αν προκαλούν ανησυχία στους σεισμολόγους μήπως αυτές οι σεισμικές δονήσεις θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν κάποιο από τα ηφαίστεια, ο κ. Γκανάς τόνισε: «Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, υπάρχει μια διαστολή του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Θήρας, στο κομμάτι της Θηρασίας και του βόρειου κομματιού και αυτό το ξέρουμε από δεδομένα GPS», σημειώνοντας ότι αυτή «δεν συνοδεύεται από σεισμικότητα», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στο ηφαίστειο που είναι στην καλντέρα.

«Αυτό που ξέρουμε, είναι ότι από τον Αύγουστο του 2024 μπήκαμε σε μια φάση διέγερσης του ηφαιστείου. Είναι μια φάση με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του 2011. Όμως, πρέπει να περιμένουμε πώς θα εξελιχθεί», υπογράμμισε. «Δεν ξέρουμε αν ανεβεί παραπάνω το μάγμα και δημιουργήσει νέα σεισμικότητα», συμπλήρωσε.

«Από τα σεισμολογικά δεδομένα που έχουμε, οι σεισμοί είναι όλοι τεκτονικοί. Δεν υπάρχει σεισμός ηφαιστειακός. Άρα, αυτό είναι ένα καλό μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Δεν έχουμε κάποια σχέση με την ηφαιστειότητα μέχρι στιγμής», επισήμανε ο κ. Γκανάς.