Στην εποχή μετά την πανδημία, ίσως πολλοί δυσκολεύτηκαν ή δυσκολεύονται να κάνουν πραγματικές φιλίες. Υπάρχουν μάλιστα κι αυτοί που απευθύνθηκαν στις εφαρμογές dating, προκειμένου να γνωρίσουν νέους ανθρώπους, όχι απαραίτητα με ερωτικό σκοπό.
Η εφαρμογή 222 ιδρύθηκε το 2021 και είναι μια από τις πολλές που αναπτύχθηκαν παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια με στόχο να καταπολεμήσουν τη μοναξιά και να βρουν οι άνθρωποι πραγματικούς φίλους. Το Bumble έχει εδώ και χρόνια μια ρύθμιση φιλίας για το swiping. Υπάρχουν επίσης το Clockout, το Timeleft και το Pie. Το Timeleft λέει ότι έχει φέρει σε επαφή περισσότερους από 400.000 ανθρώπους σε περισσότερες από 170 πόλεις. Το 2023, το Bumble εκτίμησε ότι περίπου το 15% των μηνιαίως ενεργών χρηστών του χρησιμοποιούσε τη ρύθμιση φίλων. Ενώ οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συχνά κατηγορούνται για τον εγκλωβισμό των ανθρώπων και την απομόνωσή τους, καθώς περνούν περισσότερο χρόνο στις οθόνες παρά με τους φίλους τους, εφαρμογές όπως το 222 λένε ότι οι αλγόριθμοί τους μπορούν να μας συνδυάσουν με τους νέους μας κολλητούς ή τους πιθανούς ερωτικούς συντρόφους, εντοπίζοντας ομοιότητες και προσδιορίζοντας τη συμβατότητα.
Η επόμενη εκδοχή του online dating;
Οι εφαρμογές μοιάζουν με την επόμενη εκδοχή του online dating, το οποίο εξομάλυνε την εικονική συνάντηση. Αλλά έχουν μια ιδιαίτερη στιγμή, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι αισθάνονται εξαντλημένοι από την ανακύκλωση του εμπορευματοποιημένου ρομαντισμού. Η εύρεση φιλίας είναι μικρότερο στοίχημα από την εύρεση αληθινής αγάπης, αλλά αυτό είναι επίσης ένα μέρος του εμποδίου. Υπάρχουν λιγότεροι κανόνες για την αναζήτηση ενός πιθανού φίλου: Πόσο σύντομα μετά τη συνάντηση να τους στείλω μήνυμα; Πώς μπορώ να ξέρω αν ενδιαφέρονται και αυτοί; Μήπως είμαι πολύ απαιτητικός; Πιστεύει αυτό το άτομο ότι είμαι τελείως φρικιό; Το σπιράλ του άγχους μπορεί να αποτρέψει τον καθένα μας από το να στείλει μήνυμα σε κάποιον για να βγούμε.
Το νόημα του 222 είναι να το ξεπεράσουμε αυτό. «Αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία ως αόρατο διαμεσολαβητή για να ωθήσουμε τους ανθρώπους απαλά προς την κατεύθυνση να περνούν περισσότερο χρόνο ο ένας με τον άλλον, τότε νομίζω ότι έχουμε πραγματικά δημιουργήσει περισσότερη σύνδεση στον κόσμο», λέει ο Keyan Kazemian, ο 25χρονος συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του 222. «Έχουμε δημιουργήσει μια τυχαία συνάντηση και ενδεχομένως μια σχέση που δεν υπήρχε πριν».
Πώς ξεπεράστηκε το «Απλά δεν το νιώθω»
Πριν από την πανδημία υπήρχε μια αύξηση στη γιορτή της ακύρωσης των σχεδίων, όπως παρουσιάστηκε από viral αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διάφορα άρθρα που ξεδιπλώνουν την ψυχολογία πίσω από την πράξη. Πολλοί άνθρωποι έλεγαν ότι ένιωθαν τόσο ωραία να την κοπανάνε και να χαζεύουν το Netflix αντί να μετακινούνται σε κοκτέιλ μετά τη δουλειά με φίλους. Το «Απλά δεν το νιώθω» έγινε δικαιολογία για να παρατήσει κάποιος κάποιον μέσω μηνύματος σε σύντομο χρονικό διάστημα και να επιλέξει να σαπίσει στον καναπέ. Το να αφήνεις τους φίλους σου να διαβάζουν για μέρες έγινε ο κανόνας. Οι άνθρωποι έδιναν προτεραιότητα στον ατομικισμό και στην ιδέα της αυτοφροντίδας έναντι της κοινότητας και των φιλικών σχέσεων.
Οι αντιδράσεις από την εποχή της εσωστρέφειας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι θέλουν φίλους. Θέλουν να εξασκήσουν τη χαμένη τέχνη της παρέας, που είχε κεντρικό ρόλο στις κωμικές σειρές της δεκαετίας του ’90, όπως τα «Friends» και το «Seinfeld». Αλλά καθώς έχουμε χάσει όλο και περισσότερο τη σύνδεσή μας με «τρίτους τόπους», όπως θρησκευτικά κέντρα, τοπικές καφετέριες και κοινοτικά κέντρα, και έχουμε στραφεί προς την υβριδική ή απομακρυσμένη εργασία, η εύρεση των ανθρώπων μας έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη.
Το 30% των ενηλίκων αισθάνεται μοναξιά μια φορά την εβδομάδα
Σε δημοσκόπηση του 2024 που διεξήγαγε η Morning Consult για την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, το 30% των ενηλίκων δήλωσε ότι αισθάνεται μοναξιά μία φορά την εβδομάδα και το 10% δήλωσε ότι αισθάνεται μοναξιά καθημερινά. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 34 ετών, το 30% δήλωσε ότι ένιωθε μοναξιά κάθε μέρα ή αρκετές φορές την εβδομάδα. Ο ορισμός της μοναξιάς για τη δημοσκόπηση δεν ήταν απλώς να έχεις μια αργή εβδομάδα ή να μην έχεις ερωτικό σύντροφο, αλλά ο πολύ πιο σκοτεινός φόβος του «να αισθάνεσαι ότι δεν έχεις ουσιαστικές ή στενές σχέσεις ή την αίσθηση του ανήκειν».
Κατά την εξέταση των αυξανόμενων τρόπων με τους οποίους οι άνθρωποι προσπαθούν να μελετήσουν και να κατανοήσουν την επιστήμη της δημιουργίας φίλων, η ιδέα της χρήσης αλγορίθμων δεν μοιάζει τόσο τραβηγμένη. Μια μελέτη του 2018 από τον Jeffrey Hall, καθηγητή Επικοινωνιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι έπρεπε να περάσουν περίπου 50 ώρες μαζί για να γίνουν περιστασιακοί φίλοι και 90 ώρες για να φτάσουν σε γενική κατάσταση «φίλου». Μια άλλη μελέτη που διεξήγαγε το 2023 πρότεινε ότι το να προσεγγίζετε καθημερινά τους φίλους σας ακόμη και για γρήγορες ποιοτικές αλληλεπιδράσεις θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στην αύξηση της ευτυχίας.
Εφαρμογές όπως το 222 και το Timeleft συγκεντρώνουν ανθρώπους που θέλουν να κάνουν νέους φίλους και στη συνέχεια τους ωθούν να τους ακολουθήσουν, αποφεύγοντας έτσι την αμηχανία του να επιδιώκεις κάτι χωρίς ανταπόκριση. «Το αν η συγκεκριμένη μαγική σάλτσα του ταιριάσματος είναι απαραίτητη ή όχι είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Μπορεί να λειτουργήσει, μπορεί να μην λειτουργήσει, μπορεί να μην έχει σημασία», λέει ο Hall. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι άνθρωποι νοιάζονται αρκετά ώστε να εγγραφούν και να εμφανιστούν, και το να εμφανιστούμε είναι αυτό που κάνουμε για τους φίλους μας».
Πηγή: Business Insider