«Έπρεπε να κινητοποιηθεί τόσος κόσμος για να τα μάθουμε όλα αυτά; Δεν θα έπρεπε το κράτος από μόνο του να τα έχει κάνει όλα αυτά και αντί να τρέχουν οι γονείς, να μας ενημερώνει το κράτος ότι βρήκαμε αυτό, βρήκαμε εκείνο, υπάρχουν ένοχοι γι’ αυτόν τον λόγο;» ανέφερε ο Ηλίας Παπαγγελής, πατέρας θύματος της τραγωδίας των Τεμπών, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή On Politics με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο.
«Εδώ έχουν αλλάξει οι ρόλοι, παριστάνουμε εμείς το κράτος, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τη Δικαιοσύνη. Τώρα αν αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα ή και αλλού, δεν το ξέρω» σημείωσε.
Ο κ. Παπαγγελής τόνισε ότι η τραγωδία ανέδειξε τα εξής μεγάλα ζητήματα:
- Το πώς γίνονται τα σιδηροδρομικά έργα.
- Το θέμα της πυρκαγιάς «που ας πούμε ότι μας οδηγεί στο λαθρεμπόριο που γίνεται με τρένα, και που και πάλι δεν μιλάει κανείς γι’ αυτό. Περιμένουμε το πόρισμα στο τέλος Φεβρουαρίου» σημείωσε.
- «Το τρίτο μεγάλο θέμα, αντί να είναι το κράτος δίπλα μας, ψάχνουμε εμείς, οι συγγενείς, να βρούμε στοιχεία, και το κράτος από τη μεριά του προσπαθεί να κρύψει στοιχεία. Αυτό είναι το συμπέρασμα αυτών των δύο χρόνων» σημείωσε.
«Δεν τιμωρήθηκε κανείς»
Ο κ. Παπαγελλής επεσήμανε ότι «δύο χρόνια μετά δεν έχει τιμωρηθεί κανείς. Είναι όλοι στα σπίτια τους και στις οικογένειές τους σαν να μην συνέβη τίποτα».
«Άνθρωποι άγνωστοι έψαχναν στις 2 π.μ. με φακούς. Δεν ξέρω ποιος τους έδωσε την άδεια. Δεν ξέρουν οι αρχές ποιοι είναι αυτοί και τι έκαναν εκεί. Ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε. Έπαιρνε πράγματα, άλλαζε πράγματα. Κανείς δεν ξέρει τι έγινε. Από τις 2 π.μ. πήγαν τα συνεργεία και με προβολείς άρχισαν να σηκώνουν χώματα, πριν ξημερώσει η μέρα, πριν καταλάβουν και οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί τι ακριβώς είχε συμβεί» τόνισε και επεσήμανε ότι «ίσως πρέπει κι εμείς κάποια στιγμή σαν κράτος να φτιάξουμε ένα πρωτόκολλο που να τηρείται απαρέγκλιτα».
«Εγώ θα περίμενα ο πρωθυπουργός, αντί να κάνει διάγγελμα την επόμενη ημέρα, να μας έλεγε τι πήγε στραβά. Δεν θα έπρεπε να καλέσει τις εταιρείες που έφτιαξαν το έργο, τις εποπτικές αρχές, να ρωτήσει γιατί συνέβη αυτό; Αντί αυτού, θεωρίες σαν να ήταν ο απόλυτα ειδικός, να μας πει ‘να τος ο φταίχτης, κοιμηθείτε ήσυχα’» σημείωσε.
Τόνισε επιπλέον ότι «δεν λειτουργούσε τίποτα εκείνο το βράδυ. Ούτε τηλεδιοίκηση, ούτε αυτόματη πέδηση, ούτε σήμανση, ούτε επικοινωνίες μεταξύ μηχανοδηγών και σταθμάρχη».
«Μπορούν να αλλάξουν τον νόμο για παραγραφή»
Ο κ. Παπαγγελής επεσήμανε ότι «εμένα με ενδιαφέρει να ‘κουμπώσουν’ όλες οι υποθέσεις με αποδείξεις και μετά να ξεκινήσει η δίκη» και ερωτηθείς για τον κίνδυνο παραγραφής σε περίπτωση καθυστέρησης, είπε πως οι βουλευτές «αν θέλουν πράγματι να βγει η αλήθεια στο φως, μπορούν να αλλάξουν τον νόμο για παραγραφή».