Skip to main content

Σαντορίνη: Οι σεισμοί, το ρήγμα και τα ηφαίστεια – Οι εκτιμήσεις ειδικών στο Naftemporiki TV

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης και ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης μιλούν στο κανάλι της «Ν»

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρχές, με φόντο την έντονη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό.

Μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή On Politics με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, ανέφερε ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, κι ούτε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, όταν βλέπουμε μία τέτοια σεισμική διέγερση» για δύο λόγους:

  • Επειδή οι σεισμοί εκδηλώνονται πάνω σε ένα ρήγμα που ξέρουμε ότι στο παρελθόν έχει δώσει ισχυρά γεγονότα, για παράδειγμα το 1956.
  • Είναι μια έντονη σεισμική δραστηριότητα με πολλούς σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, οι οποίοι σχεδόν όλοι γίνονται αισθητοί και στην Αμοργό και στη Σαντορίνη. «Αν και τα χαρακτηριστικά μέχρι στιγμής δείχνουν ότι περισσότερο προσομοιάζει αυτή η δραστηριότητα με μία σμηνοσειρά, το ότι έχει ενεργοποιηθεί ένα κομμάτι ενός ρήγματος που στο παρελθόν είχε δώσει μεγάλο σεισμό, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε» σημείωσε ο καθηγητής.

Ο κ. Σκορδίλης επεσήμανε ότι ο μεγαλύτερος σεισμός μέχρι τώρα είχε μέγεθος 4,9 Ρίχτερ. Ανέφερε ότι η περιοχή έχει δυνατότητα να δώσει κάποιον μεγαλύτερο σεισμό. «Το ζήτημα είναι κατά πόσο έχει συσσωρευμένη ενέργεια τέτοια για να δώσει κάποιον τέτοιο σεισμό ή αν πρόκειται για σμηνοσειρά» σημείωσε.

Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει σύνδεση με τα ηφαίστεια της Σαντορίνης, είπε ότι στον μεγάλο σεισμό του 1956, δεν υπήρξε κάποια διέγερση των ηφαιστείων της περιοχής.

Τα κτίρια

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή του Naftemporiki TV και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπτώσεις σε κτίρια, ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, επεσήμανε πως «όσο απομακρύνεται η εστία του σεισμού από τις κατοικημένες περιοχές, τόσο το καλύτερο. Για εμένα δεν παίζει μόνο ρόλο το μέγεθος του σεισμού, αλλά κυρίως πόσο κοντά και ψηλά στην επιφάνεια του εδάφους βρίσκεται η εστία του σεισμού».

Όπως τόνισε, στην απόσταση 10-15 χιλιομέτρων που βρίσκεται τώρα η εστία των σεισμών από κατοικημένες περιοχές, θα έπρεπε να γίνει ένας σημαντικός σεισμός για να υπάρξουν επιπτώσεις. «Επιπτώσεις μπορεί να έχουμε όταν ο σεισμός είναι κάτω από τα κτίρια, πολύ κοντά και σε απόσταση και σε βάθος» διευκρίνισε.

Διαβάστε ακόμη: