Αλλεπάλληλες είναι οι σεισμικές δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, στις Κυκλάδες, με τις αρχές να βρίσκονται σε εγρήγορση.
Υπάρχει σύνδεση των σεισμών με το ηφαίστειο στη Σαντορίνη;
Μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο και ερωτηθείς αν υπάρχει σχέση μεταξύ των σεισμών και του ηφαιστείου της Σαντορίνης, ο διδάκτωρ ηφαιστειολογίας Σταύρος Μελετλίδης ανέφερε ότι η ακολουθία ξεκίνησε αρκετούς μήνες πριν στη Σαντορίνη και σταδιακά μεταφέρθηκε βορειοανατολικά. «Αυτή τη στιγμή αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχουν κάποιοι σεισμοί συγκεντρωμένοι στη λεκάνη της Ανύδρου και είναι αρκετά μακριά από το ηφαίστειο» τόνισε.
Όπως συμπλήρωσε, πάντως, «όταν μιλάμε για ηφαίστεια πρέπει να ξέρουμε ότι πολλές φορές οι σεισμοί μετακινούνται οριζοντίως, μπορούν να μετακινηθούν τα επίκεντρα 10 και 20 χιλιόμετρα. Είναι γεωλογικά φαινόμενα που δεν έχουν σχέση με τον χώρο και τον χρόνο που ζούμε εμείς, είναι φαινόμενα που έχουν ξεκινήσει εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν. Αν και για εμάς είναι εύκολο να μιλάμε για σεισμό με ακρίβεια δευτερολέπτων, είναι φαινόμενα που κρατάνε παραπάνω στον χρόνο».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να συσχετίσει ή να πει με σιγουριά αν θα επηρεάσει ή όχι. Υπάρχει ένα ρήγμα εκεί αλλά δεν ξέρουμε αν μπορεί να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα ή αν αυτοί οι σεισμοί μπορούν να γυρίσουν προς τα πίσω πηγαίνοντας προς το νησί της Σαντορίνης».
Ερωτηθείς για τα ηφαίστεια στην περιοχή, ο κ. Μελετλίδης ανέφερε ότι «τα ηφαιστειακά συμπλέγματα σε τόσο μικρές αποστάσεις τα θεωρούμε ένα κέντρο γενικώς, αλλά εδώ μπορούμε να πούμε ότι το νησί της Σαντορίνης με την Καλδέρα είναι το ένα κέντρο, βορειοανατολικά έχουμε το Κολούμπο που είναι ένα δεύτερο ηφαίστειο με κωνική μορφή το οποίο έχει δώσει επιπλέον δείγματα ενεργοποίησης τα παλιότερα χρόνια και μετά υπάρχουν και κάνα δυο ανενεργά ηφαίστεια στη λεκάνη της Ανύδρου».
Σημείωσε επιπλέον ότι «τα ηφαίστεια αντιθέτως με τους σεισμούς ειδοποιούν. Μπορεί η ειδοποίηση να είναι 48 ωρών, μιας εβδομάδας ή δύο μηνών. Οι ειδοποιήσεις από τα ηφαίστεια γενικότερα, είναι όταν θα δούμε να μετακινούνται τα επίκεντρα των σεισμών κάτω από το σύμπλεγμα ηφαιστείων, σε μικρότερα βάθη. Σε εκείνη την περίπτωση θα δούμε περισσότερους σεισμούς, μπορεί να έχουμε και 1.000-2.000 σεισμούς την ημέρα, σε μικρό βάθος 5-6 χλμ. κάτω από το ηφαίστειο και συνεχώς να ανεβαίνουν προς τα πάνω. Επίσης, αν θα μπορούσαμε να μετρήσουμε την παραμόρφωση του εδάφους, θα βλέπαμε ότι το έδαφος σηκώνεται σιγά-σιγά, μερικά εκατοστά τον μήνα, εξαρτάται πάντα από τον τύπο του ηφαιστείου».
«Αυτή τη στιγμή, οι αρμόδιες επιτροπές δεν έχουν δώσει σύνδεση των σεισμών με την ενεργοποίηση του ηφαιστείου. Το καλοκαίρι υπήρχαν κάποιοι σεισμοί στο ηφαίστειο, αλλά αυτή τη στιγμή είναι διαφορετικό το σενάριο» επεσήμανε. Είπε επίσης ότι, αν και ένα ηφαίστειο μπορεί να «δείξει» σεισμικές δονήσεις ή παραμόρφωση εδάφους, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσει απαραίτητα έκρηξη. «Η παρακολούθηση του ηφαιστείου και της σεισμικής ακολουθίας γίνεται, έχουν ληφθεί μέτρα, ο κόσμος πρέπει να είναι ήρεμος» κατέληξε.
Σχεδόν 600 σεισμοί – 25 άνω των 4 Ρίχτερ
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή του Naftemporiki TV, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης ανέφερε ότι η εικόνα δεν έχει αλλάξει. «Συνεχίζεται η υψηλή σεισμικότητα, τα μεγέθη είναι αρκετά ψηλά ακόμη. Έχουν σημειωθεί από την αρχή της δραστηριότητας αυτής σχεδόν 600 σεισμοί στην περιοχή». Όπως τόνισε, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες 25 σεισμοί μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ.
Ερωτηθείς για τις πιθανότητες να έχει σημειωθεί ο κύριος σεισμός, είπε ότι αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να γίνει μια τέτοια εκτίμηση. Εξήγησε ότι έχει αρχίσει η στατιστική μελέτη και αυτή τη στιγμή εγκαθίστανται τρεις ακόμη σταθμοί στην Αμοργό, την Ανάφη και την Άνυδρο, προκειμένου να συλλεχθούν περισσότερα δεδομένα.
Ανέφερε επιπλέον ότι εφόσον το μέγεθος ενός σεισμού περιοριστεί στα 5,5 Ρίχτερ, δεν θα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στη Σαντορίνη και τα άλλα νησιά. «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση» επεσήμανε και τόνισε υπάρχουν προτάσεις που είναι υπό μελέτη..
«Με τα νέα δεδομένα που θα έχουμε, θα έχουμε και μεγαλύτερη ακρίβεια στον προσδιορισμό των επικέντρων. Με αυτήν την ακρίβεια θα μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε με μεγάλη εμπιστοσύνη και το ρήγμα που έχει διεγερθεί» επεσήμανε. Όπως τόνισε, έχει διεγερθεί ένα ρήγμα, ενώ ενδεχομένως να συμμετέχουν και κάποια παράπλευρα, κάτι που γίνεται συνήθως.
Επανέλαβε ότι οι επιστήμονες μένει να δουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα επίκεντρα, ωστόσο όπως τόνισε, αυτό το ρήγμα δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον σεισμό του 1956 και είναι παρακινδυνευμένος οποιοσδήποτε συσχετισμός με εκείνον τον σεισμό.