Από τις 24 Ιανουαρίου, όταν άλλαξε η ακολουθία και σημειώνεται υψηλότερη δραστηριότητα, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 500 σεισμοί που έχουν αναλυθεί, όπως έκανε γνωστό μιλώντας στην τηλεόραση του Action24 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Βασίλης Καραστάθης.
Παράλληλα, «πυκνώνει» η σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες. Νέος σεισμός σημειώθηκε πριν λίγο ανοιχτά της Αμοργού. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν της τάξης των 4,9 Ρίχτερ. Αργότερα, αναθεωρήθηκε σε 4,2 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 7,7 χλμ.
Λίγο αργότερα ακολούθησε νέα μεγάλη δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε απόσταση 237 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ερωτηθείς ποιο είναι το όριο αντοχής, πότε δηλαδή μπορεί να γίνει επικίνδυνη η κατάσταση, ο κ. Καραστάθης ανέφερε ότι υπάρχει ένα καλό νέο, ότι η ακολουθία, όπως είναι αυτή τη στιγμή στην εξέλιξή της, απομακρύνεται από το νησί της Σαντορίνης προς βορειοανατολικά.
Πάντως, όπως είπε, με την εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής διατηρείται η επιφυλακή. Ο κ. Καραστάθης ανέφερε επίσης ότι τέτοιες ακολουθίες υπάρχουν, ωστόσο, η ένταση και η συχνότητα μεγάλων σεισμών είναι σπάνιο φαινόμενο.