Skip to main content

Σαντορίνη: Δεκάδες σεισμοί έως και 4,4 ρίχτερ τη νύχτα και το πρωί της Δευτέρας – ΕΜΑΚ, ΕΜΟΔΕ επί ποδός και κλειστά σχολεία

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ. ΚΑΛΝΤΕΡΑ/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

«Χορεύουν» στα ρίχτερ οι Κυκλάδες - Σε αυξημένη επαγρύπνηση ο κρατικός μηχανισμός

Συνεχής είναι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Κυκλάδων, με τους περισσότερους σεισμούς να καταγράφονται στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

→Όλες οι εξελίξεις για τη σεισμική δραστηριότητα λεπτό προς λεπτό. 

Τη νύχτα σημειώθηκε σεισμός έως και 4,4 ρίχτερ λίγο πριν τις 2 τα μεσάνυχτα, 23 χιλιόμετρα από την Αρκεσίνη Αμοργού. Είχε εστιακό βάθος 10,6 χιλιομέτρων.

O πιο πρόσφατος σεισμός σημειώθηκε ανοιχτά της Σαντορίνης λίγο μετά τις 6 το πρωί.

Σεισμός τώρα 3,4 ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Στη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ίο και την Ανάφη τα σχολεία θα μείνουν κλειστά σήμερα, Δευτέρα για προληπτικούς λόγους.

Στη Σαντορίνη έχουν φτάσει ομάδες της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ, ενώ έχουν στηθεί σκηνές. Οι σκηνές προορίζονται αποκλειστικά για τη διαμονή και τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΜΑΚ, η οποία βρίσκεται σε ετοιμότητα για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Ωστόσο, όπως παρατηρούν τα Νέα της Σαντορίνης, έχει παρατηρηθεί παραπληροφόρηση από ορισμένους κατοίκους, οι οποίοι διαδίδουν λανθασμένα ότι οι σκηνές αυτές προορίζονται για το κοινό. Η πληροφορία αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι αρχές καλούν τους πολίτες να ενημερώνονται αποκλειστικά από επίσημες πηγές και να αποφεύγουν τη διάδοση ανακριβών ειδήσεων, που μπορεί να προκαλέσουν αδικαιολόγητο πανικό.

Και στα 4 νησιά σπεύδουν κλιμάκια διασωστών και γιατρών, συνοδευόμενα από ασθενοφόρα και εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και να μην προσεγγίζουν εγκαταλελειμμένα κτήρια.

Πιθανότητα μεγάλου σεισμού – Δεν οφείλεται η δραστηριότητα στο ηφαίστειο

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στα «αρκετά σημαντικά ρήγματα» που υπάρχουν στην περιοχή λέγοντας ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός».

«Γι’ αυτό και υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα ακριβώς για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από έναν ισχυρότερο σεισμό. Όταν έχει κάποιος μια ακολουθία δίπλα του που είναι τόσο ζωντανή, τόσο έντονη, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός, ακριβώς γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο».

«Οι σεισμοί είναι ξεκάθαρα τεκτονικής προέλευσης. Η σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε εξαιτίας μιας προηγούμενης φάσης στην οποία υπήρχε μικροσεισμικότητα εντός της Καλδέρας. Μέσα στα πλαίσια επίσης της πολιτικής προστασίας, ήταν να αναλυθεί και αυτή η κατάσταση. Να ενημερωθούν σχετικά με αυτή την κατάσταση. Από εκεί και πέρα όμως, η εξέλιξη που παρακολουθούμε τα τελευταία 24ωρα με τους σεισμούς στην περιοχή μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης, είναι καθαρά τεκτονική», εξήγησε από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.

Και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, τόνισε ύστερα από αυτοψία ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με τον ηφαιστειακό χώρο.