Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις σημειώνονται στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης την Κυριακή. Μάλιστα στις 14:55 το μεσημέρι καταγράφηκε σεισμός 4,6 Ρίχτερ.
Οι σεισμοί σημειώνονται σε θαλάσσιο χώρο και έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους των Κυκλάδων, καθώς από την 24η Ιανουαρίου έχουν σημειωθεί πάνω από 380 σεισμοί.
Λίγο μετά τις 9 ολοκληρώθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου εξετάστηκε η όλη κατάσταση.
Ταυτόχρονα οι δύο επιστημονικές επιτροπές που συνεδρίασαν την Κυριακή εισηγήθηκαν να κλείσουν τα σχολεία τη Δευτέρα, πέραν της Σαντορίνης, και στα νησιά της Ίου, της Ανάφης και της Αμοργού.
Η ΕΜΑΚ στη Σαντορίνη
Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου τέθηκε σε γενική επιφυλακή εξαιτίας της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, χθες μετέβησαν αεροπορικώς στη Σαντορίνη μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. ενώ σήμερα έφτασε ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.
Σκηνές για την ΕΜΑΚ
Οι 26 άνδρες της ΕΜΑΚ βρίσκοται σε ετοιμότητα στο κλειστό γήπεδο της Σαντορίνης, υπό τις οδηγίες του επικεφαλής τους, κ. Μπίλια Ιωάννη. Οι σκηνές που έχουν στηθεί στο γήπεδο προορίζονται αποκλειστικά για τη διαμονή και τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΜΑΚ, η οποία βρίσκεται σε ετοιμότητα για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.
Ωστόσο, όπως παρατηρούν τα Νέα της Σαντορίνης, έχει παρατηρηθεί παραπληροφόρηση από ορισμένους κατοίκους της Σαντορίνης, οι οποίοι διαδίδουν λανθασμένα ότι οι σκηνές αυτές προορίζονται για το κοινό. Η πληροφορία αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι αρχές καλούν τους πολίτες να ενημερώνονται αποκλειστικά από επίσημες πηγές και να αποφεύγουν τη διάδοση ανακριβών ειδήσεων, που μπορεί να προκαλέσουν αδικαιολόγητο πανικό.
Τι λένε οι ειδικοί
Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στα «αρκετά σημαντικά ρήγματα» που υπάρχουν στην περιοχή λέγοντας ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός».
«Γι’ αυτό και υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα ακριβώς για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από έναν ισχυρότερο σεισμό. Όταν έχει κάποιος μια ακολουθία δίπλα του που είναι τόσο ζωντανή, τόσο έντονη, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός, ακριβώς γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο».
Για τα όσα ακούγονται για το ηφαίστειο εξήγησε: «Υπάρχει μία παραμόρφωση του ηφαιστείου που δίνει μια ξεχωριστή μικρή ηφαιστειότητα στο εσωτερικό του ηφαιστείου. Είχε ξαναγίνει το 2011 – 2012, κράτησε ένα διάστημα χωρίς επιπτώσεις. Επειδή και τα δύο φαινόμενα πέσανε σχετικά κοντά και συμβαίνει καμιά φορά κάτι τέτοιο. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος στην Σαντορίνη. Ούτε ξύπνησαν τα ηφαίστεια, ούτε έχουμε κάτι άλλο, κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έχουμε ένα φαινόμενο που είχε ξαναγίνει στη Σαντορίνη και μια τυπική ακολουθία που γίνεται σε πολλά μέρη του ελληνικού χώρου».
«Οι σεισμοί είναι ξεκάθαρα τεκτονικής προέλευσης. Η σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε εξαιτίας μιας προηγούμενης φάσης στην οποία υπήρχε μικροσεισμικότητα εντός της Καλδέρας. Μέσα στα πλαίσια επίσης της πολιτικής προστασίας, ήταν να αναλυθεί και αυτή η κατάσταση. Να ενημερωθούν σχετικά με αυτή την κατάσταση. Από εκεί και πέρα όμως, η εξέλιξη που παρακολουθούμε τα τελευταία 24ωρα με τους σεισμούς στην περιοχή μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης, είναι καθαρά τεκτονική», εξηγεί ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.
«Το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει»
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του αναφέρει ότι το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Τις τελευταίες ώρες συνεχίστηκε αμείωτη η σεισμική δράση με πολλούς σεισμούς μεγέθους πάνω από 3.5. Πριν λίγη ώρα έγινε 4.5. Όπως τόνισα από χθες, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί, και το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες, λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών, αύξησης των μεγεθών τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά».
Σε νέα ανάρτησή του το απόγευμα της Κυριακής, σημείωσε ότι «πρόκειται για ακολουθία με όλα τα γνωρίσματα των προσεισμών. Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά». Αναλυτικά, έγραψε: «Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Ξεκαθαρίσαμε ότι πρόκειται για ακολουθία με όλα τα γνωρίσματα των προσεισμών. Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά. Ευτυχώς, η σεισμική δράση εξελίσσεται σε θαλάσσιο χώρο σε σημαντικές αποστάσεις από τα νησιά».
Τσελέντης: Δεν χρειάζεται πανικός
«Δεν χρειάζεται πανικός, γιατί ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος φονιάς», εκτιμά σε δηλώσεις του, με αφορμή τους διαδοχικούς σεισμούς στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης-Αμοργού, ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.
Ωστόσο, προειδοποιεί πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από το τσουνάμι. Όπως εξηγεί, «δυστυχώς, η γειτνίαση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων της περιοχής δεν αφήνει αρκετό χρόνο για να φτάσουν οι ειδοποιήσεις από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι και το χρονικό περιθώριο μεταξύ της ειδοποίησης και της άφιξης του τσουνάμι είναι πολύ μικρό. Πρέπει οι κάτοικοι με το που παρατηρήσουν απόσυρση των υδάτων, να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές και να καταφύγουν σε ψηλότερα τοπογραφικά μέρη».