Skip to main content

Σαντορίνη: Τι εκτιμούν οι επιστήμονες για τη σεισμική ακολουθία – Πάνω από 200 σεισμοί σε μία εβδομάδα

Τι αναφέρουν οι σεισμολόγοι Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Κώστας Παπαζάχος, Άκης Τσελέντης και Σταύρος Τάσσος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έντονη σεισμική ακολουθία στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, με δεκάδες σεισμικές δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ να έχουν σημειωθεί από τα ξημερώματα της Κυριακής.

Η μεγαλύτερη αυτών έφθασε σε μέγεθος τα 4,5 Ρίχτερ και η χρονολογικά τελευταία, άνω των 4 Ρίχτερ, στις 13:04 το μεσημέρι.

Οι σεισμοί σημειώνονται σε θαλάσσιο χώρο και έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους των Κυκλάδων, καθώς έχουν καταγραφεί πάνω από 200 την τελευταία εβδομάδα.

Συνεπεία της έντονης σεισμικής ακολουθίας αποφασίστηκε στις 7 σήμερα το απόγευμα να πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό προκειμένου να εξεταστεί η όλη κατάσταση. Ταυτόχρονα οι δύο επιστημονικές επιτροπές που συνεδρίασαν την Κυριακή εισηγήθηκαν να κλείσουν τα σχολεία τη Δευτέρα, πέραν της Σαντορίνης, και στα νησιά της Ίου, της Ανάφης και της Αμοργού.

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στα «αρκετά σημαντικά ρήγματα» που υπάρχουν στην περιοχή λέγοντας ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός».

«Γι’ αυτό και υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα ακριβώς για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από έναν ισχυρότερο σεισμό. Όταν έχει κάποιος μια ακολουθία δίπλα του που είναι τόσο ζωντανή, τόσο έντονη, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός, ακριβώς γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο». 

Για τα όσα ακούγονται για το ηφαίστειο εξήγησε: «Υπάρχει μία παραμόρφωση του ηφαιστείου που δίνει μια ξεχωριστή μικρή ηφαιστειότητα στο εσωτερικό του ηφαιστείου. Είχε ξαναγίνει το 2011 – 2012, κράτησε ένα διάστημα χωρίς επιπτώσεις. Επειδή και τα δύο φαινόμενα πέσανε σχετικά κοντά και συμβαίνει καμιά φορά κάτι τέτοιο. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος στην Σαντορίνη. Ούτε ξύπνησαν τα ηφαίστεια, ούτε έχουμε κάτι άλλο, κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έχουμε ένα φαινόμενο που είχε ξαναγίνει στη Σαντορίνη και μια τυπική ακολουθία που γίνεται σε πολλά μέρη του ελληνικού χώρου».

Από τη πλευρά του ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος, μιλώντας στον Αlpha, σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποιο μεγαλύτερο σεισμικό γεγονός, αν και έκανε λόγο για κάτι «πολύ συνηθισμένο στην Ελλάδα».

Πάντως, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση, ενώ η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ. Ο Δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “Σαββατοκύριακο από τις 5” τόνισε ότι στη λήψη της απόφασης για μέτρα οδήγησε η διαφοροποίηση της ενεργοποίησης του ρήγματος βορειοανατολικά της Σαντορίνης.

Γερ. Παπαδόπουλος: Το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του αναφέρει ότι το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες.

«Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Τις τελευταίες ώρες συνεχίστηκε αμείωτη η σεισμική δράση με πολλούς σεισμούς μεγέθους πάνω από 3.5. Πριν λίγη ώρα έγινε 4.5. Όπως τόνισα από χθες, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί, και το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες, λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών, αύξησης των μεγεθών τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά».

Τσελέντης: Σιγά-σιγά θα εκτονωθεί

«Δεν χρειάζεται πανικός, γιατί ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος φονιάς», δηλώνει, με αφορμή τους διαδοχικούς σεισμούς στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης-Αμοργού, ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

Όπως εξήγησε, «το πλέον πιθανό είναι σιγά σιγά το φαινόμενο να εκτονωθεί αλλά οφείλουμε να τα γνωρίζουμε, δεν χρειάζεται πανικός».

Τρεις διαπιστώσεις

Σε 3 διαπιστώσεις προχώρησαν την Κυριακή οι επιστήμονες-μέλη των δύο αρμόδιων Επιτροπών, σε κοινή συνεδρίασή τους, που συγκάλεσε εκ νέου ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθ. Λέκκας, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.

Συγκεκριμένα, η Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), αποφάνθηκαν πως:

  1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
  2. Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος τα 4,5 Ρίχτερ).
  3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Τα μέτρα πρόληψης

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

  1. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 3/2/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
  2. Οι πολίτες θα πρέπει:
  • να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
  • να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
  • να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
  • να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
  • να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
  • να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
  • Οι επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο το μεσημέρι.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.