Skip to main content

Τσελέντης για σεισμούς Σαντορίνης-Αμοργού: Το πλέον πιθανό είναι σιγά-σιγά το φαινόμενο να εκτονωθεί

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από το τσουνάμι»

«Δεν χρειάζεται πανικός, γιατί ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος φονιάς», δηλώνει, με αφορμή τους διαδοχικούς σεισμούς στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης-Αμοργού, ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

Ωστόσο, προειδοποιεί πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από το τσουνάμι. Όπως εξηγεί, «δυστυχώς, η γειτνίαση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων της περιοχής δεν αφήνει αρκετό χρόνο για να φτάσουν οι ειδοποιήσεις από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι και το χρονικό περιθώριο μεταξύ της ειδοποίησης και της άφιξης του τσουνάμι είναι πολύ μικρό. Πρέπει οι κάτοικοι με το που παρατηρήσουν απόσυρση των υδάτων, να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές και να καταφύγουν σε ψηλότερα τοπογραφικά μέρη».

Για το ιστορικό της περιοχής, ο καθηγητής επισημαίνει πως ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό κρύβει συνολικά 5 μεγάλα ρήγματα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών.

Ένα από αυτά έδωσε τον καταστροφικό σεισμό τον Ιούλιο του 1956 συνέβη στην Αμοργό, τον μεγαλύτερο σεισμό στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα, ενώ τον διαδέχθηκε το μεγαλύτερο τσουνάμι των τελευταίων δύο αιώνων στη Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσελέντης τονίζει πως μετά τους νέους σεισμούς που έγιναν, «πρέπει τόσο η πολιτεία (η οποία κάνει αυτό που πρέπει), όσο και οι κάτοικοι να είναι πολύ προσεκτικοί. Η Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου είναι στελεχωμένη με διεθνούς επιπέδου έμπειρους επιστήμονες και να ακούτε τις ανακοινώσεις της.

Να ακούτε τις οδηγίες μόνο των υπεύθυνων φορέων και τις ανακοινώσεις της Εθνικής Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου και όχι το ράδιο αρβύλα.

Το πλέον πιθανό είναι σιγά σιγά το φαινόμενο να εκτονωθεί αλλά οφείλουμε να τα γνωρίζουμε», δηλώνει ο καθηγητής.