Μπαράζ σεισμών στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
Ειδικότερα, και την Κυριακή, στις 10:37 σημειώθηκε δόνηση 4,1 R στα 21 χλμ Ν-ΝΔ της Αμοργού.
Και στις 09:22, το σεισμολογικό δίκτυο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατέγραψε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε με επίκεντρο 36,3 χλμ ΒΑ της Θήρας και το εστιακό βάθος ήταν 2 χλμ
Νωρίτερα, στις 08:48, καταγράφηκε σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 28 χλμ ΒΑ της Θήρας και εστιακό βάθος στα 10 χλμ.
Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή συνεδρίασαν χθες το απόγευμα στην Πολιτική Προστασία η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού.
Μετά την συνεδρίαση αποφασίστηκε να ληφθούν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
- Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.
- Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
- Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.
Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.
Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, οδηγίες μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).
Τσελέντης: Σιγά-σιγά θα εκτονωθεί το φαινόμενο
«Δεν χρειάζεται πανικός, γιατί ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος φονιάς», δηλώνει, με αφορμή τους διαδοχικούς σεισμούς στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης-Αμοργού, ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.
Όπως εξήγησε, «το πλέον πιθανό είναι σιγά σιγά το φαινόμενο να εκτονωθεί αλλά οφείλουμε να τα γνωρίζουμε, δεν χρειάζεται πανικός».
Παπαζάχος: Σε φάση ύφεσης θα αρθούν τα μέτρα
Την ίδια ώρα, «δεν θα υπάρχουν μέτρα εσαεί στη Σαντορίνη. Αν μπούμε σε φάση ύφεσης, θα αρθούν», δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, ερωτηθείς για την έντονη σεισμική δραστηριότητα τα τελευταία 24ωρα στον συγκεκριμένο θαλάσσιο χώρο.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η έντονη αυτή σεισμική ακολουθία δεν έχει καμία σχέση με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. «Πρόκειται για δύο ανεξάρτητα φαινόμενα. Οι σεισμοί από την παραμόρφωση μέσα στην καλντέρα δεν έχουν μεγάλα μεγέθη», εξήγησε ο καθηγητής.