Skip to main content

Τουρκία: Μερική άρση των μέτρων παρά τις ανησυχίες των ειδικών

Τα τουρκικά εστιατόρια άνοιξαν ξανά και πολλά παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο την Τρίτη, αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για τη μείωση των περιορισμών για την COVID-19, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, προκαλώντας ανησυχίες στην κορυφαία ιατρική ένωση.

Τη Δευτέρα το απόγευμα, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ήρε το απαγορευτικό του Σαββατοκύριακου σε πόλεις χαμηλού και μεσαίου κινδύνου και περιορίστηκε σε lockdown τις Κυριακές σε εκείνες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Οι ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων, που περιορίζονται στην εξυπηρέτηση σε πακέτο για μεγάλο μέρος του 2020, έχουν ζητήσει από καιρό την κανονική επαναλειτουργία τους, αφού τα έσοδα του κλάδου μειώθηκαν κατά 65%. Ζητούν επίσης ανακούφιση από το αυξανόμενο χρέος, και από την κοινωνική ασφάλιση και τις πληρωμές φόρων.

«Εξυπηρετούσαμε 4.000-5.000 άτομα την εβδομάδα. Τώρα με υπηρεσίες takeaway εξυπηρετούμε μόνο 500 άτομα », δήλωσε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Pideban με έδρα την Κωνσταντινούπολη, Γιουσούφ Καπτάνογλου Yusuf Kaptanoglu, πριν ανακοινωθούν τα μέτρα χαλάρωσης.

«Δεν επωφελήθηκα από οποιαδήποτε υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης δανείων», είπε.

Ωστόσο, οι κινήσεις έρχονται καθώς νέες καθημερινές καταγεγραμμένες λοιμώξεις κορωνοϊού αυξήθηκαν σε 9,891 τη Δευτέρα, ο υψηλότερος αριθμός από τις 11 Ιανουαρίου και από 8.424 την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Τα κρούσματα ήταν περίπου 6.000 στα τέλη Ιανουαρίου.

«Ο αριθμός των μεταλλαγμένων κρουσμάτων του ιού αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Δεν βλέπουμε τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουμε σε ένα παλιό «κανονικό», δήλωσε ο Σύνδεσμος Τούρκων Ιατρών στο Twitter, ζητώντας περισσότερα διαγνωστικά τεστ και εμβόλια.

«Τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα δεν πρέπει να υπερισχύουν της ανθρώπινης ζωής και της επιστήμης», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters