Skip to main content

Ν. Πλακιάς στο Naftemporiki TV: Πηγαίνω στο μνήμα των παιδιών μου και νιώθω ντροπή γιατί μετά από 2 χρόνια αυτές οι ψυχές δεν έχουν δικαιωθεί

Φωτ. Intime News / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Συγκλονίζει ο πατέρας των διδύμων που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη - «Δεν είναι δυνατόν μετά από δύο χρόνια ακόμη να ψάχνουμε τα αίτια της έκρηξης» - Τα ηχητικά και το αίτημα των συγγενών για δικαίωση

Βαθιά συγκινημένος από τη μαζική συμμετοχή του κόσμου στα χθεσινά ογκώδη συλλαλητήρια για τα Τέμπη, δήλωσε στο Naftemporiki TV o Νίκος Πλακιάς, πατέρας των διδύμων κοριτσιών, της Χρυσής και της Θωμαΐδας, που έχασαν τη ζωή τους στη σιδηροδρομική τραγωδία.

«Όχι μόνο ήταν συγκινητικό, ήταν κάτι που κι εμείς δεν το περιμέναμε» είπε μιλώντας στην εκπομπή Politics με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο. «Τόση αγάπη δεν έχω νιώσει από τότε που χάσαμε τα παιδιά μας. Όλοι οι συγγενείς ήμασταν με τα μάτια βουρκωμένα (…) Είχαμε αφοσιωθεί σε αυτή τη λαοθάλασσα» ανέφερε.

«Δεν γίνεται να κλείσει αυτός ο τάφος αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη»

«Γυρνώντας μετά στα σπίτια μας και βλέποντας τι έγινε σε όλη την Ελλάδα δάκρυσα. Δεν δακρύζω στον τάφο των παιδιών μου και δάκρυσα χθες το βράδυ. Δεν δακρύζω στον τάφο τους γιατί αυτός ο τάφος έχει μείνει ακόμη ανοιχτός, δεν γίνεται να κλείσει αυτός ο τάφος αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη» πρόσθεσε ο κ. Πλακιάς.

«Πάντα κάτι γίνεται και συμβαίνει ένα τεράστιο πισωγύρισμα»

Ερωτηθείς για το πού βρίσκεται σήμερα η διερεύνηση της υπόθεσης ο κ. Πλακιάς απάντησε: «Εκεί που λέμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους, πάντα κάτι γίνεται και συμβαίνει ένα τεράστιο πισωγύρισμα. Εκεί που πάμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, να πλησιάσουμε σιγά – σιγά προς τη δίκη, βλέποντας και ερευνώντας στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς πότε».

Για τα ηχητικά και το «Δεν υπάρχει οξυγόνο»

Σε ό,τι αφορά τα ηχητικά που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας από τη νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη, ο κ. Πλακιάς είπε πως «τα γνωρίζουμε από τον Μάιο του 2023» και «είναι μέρος της δικογραφίας».

«Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν τα ηχητικά (…) ο κάθε συγγενής έψαξε να βρει αν ανήκαν στους δικούς του. Το ‘Δεν υπάρχει οξυγόνο’ ήταν από το στίγμα που έδωσαν τα κινητό δύο παιδιών που βρίσκονταν στο κυλικείο την ώρα της σύγκρουσης και ενεργοποιήθηκε το 112» είπε, εξηγώντας πως η εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην οποία ανήκαν οι δύο αριθμοί, έδωσε τη λίστα των κινητών των παιδιών που έδωσαν το στίγμα.

«Ποιος γονιός θα μπορούσε να αντέξει να ακούει το παιδί του να ζητάει βοήθεια και να μην μπορεί να το βοηθήσει;»

«Δεν σας κρύβω ότι αναστατωθήκαμε. Παρακαλούσαμε από μέσα μας, είχαμε φτάσει στο σημείο να λέμε ‘Θέε μου να μην είναι τα δικά μας τα παιδιά’. Ποιος γονιός θα μπορούσε να αντέξει να ακούει το παιδί του να ζητάει βοήθεια και να μην μπορεί να το βοηθήσει;» συνέχισε. «Εγώ πήγα και ζήτησα τους αριθμούς των κινητών, είδα ότι δεν αντιστοιχούν στους αριθμούς των κοριτσιών, οπότε δεν άντεξα να ακούσω τίποτε άλλο» πρόσθεσε.

«Δεν είναι ούτε το 5-10% από αυτά που θα ακούσουμε στη δίκη»

Ανέφερε μάλιστα πως «τα ηχητικά που ακούτε αυτή τη στιγμή δεν είναι ούτε το 5-10% από αυτά που θα ακούσουμε και θα παρακολουθήσουμε στη συνέχεια στη διάρκεια της δίκης. Είναι πολύ περισσότερα. Όλα τα ηχητικά από το 112 εκείνη την ημέρα ξεπερνούν κατά πολύ τις 4 – 5 ώρες».

«Μερικά ονόματα θα κάνουν πάταγο»

Ερωτηθείς για το πότε εκτιμά ότι μπορεί να ξεκινήσει η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών ανέφερε: «Πίστευα ότι μέχρι τις αρχές καλοκαιριού θα μπορούσαμε να πάμε σε δίκη. Ευελπιστούσα ότι μπορούσε να ξεκινήσει τον Ιούνιο. Τώρα βλέποντας τις τελευταίες εξελίξεις και ενώ ακόμη είμαστε στο ανακριτικό κομμάτι και ακόμη δεν έχουν απολογηθεί σημαντικά στελέχη του υπουργείου Μεταφορών – περιμένουμε να γίνουν οι ένορκες καταθέσεις τις επόμενες εβδομάδες – πιστεύω ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε τελειώσει με τις ποινικές διώξεις που θα ασκηθούν σε αυτά τα μεγαλοστελέχη. Δεν σας κρύβω ότι μερικά ονόματα θα κάνουν πάταγο».

«Το κράτος κωλυσιεργεί – Δεν είναι δυνατόν μετά από δύο χρόνια ακόμη να ψάχνουμε τα αίτια της έκρηξης»

Ο κ. Πλακιάς μίλησε για «κωλυσιεργείες» και για «πολλά μεμπτά θέματα» που «καταλήγουν στη λέξη συγκάλυψη». «Όταν βλέπετε ένα κράτος ότι μετά δύο χρόνια κωλυσιεργεί δεν βάζει τους κατάλληλους πραγματογνώμονες, τους κατάλληλους χημικούς, μηχανικούς, τον κατάλληλο μηχανισμό να αποδοθούν ευθύνες αυτό δεν είναι συγκάλυψη; Δηλαδή πρέπει εγώ σαν οικογένεια να ασχολούμαι με το ερευνητικό κομμάτι ή κάθε οικογένεια και κάθε οικογένεια να έχει τη δική της άποψη και το κράτος να μην σκύβει από πάνω; Αυτό δεν έχουν καταλάβει ότι δημιουργεί πάρα πολλά μεμπτά θέματα που καταλήγουν στη λέξη συγκάλυψη;» αναρωτήθηκε για να προσθέσει:

«Αν δεν θέλουν να λέμε τη λέξη συγκάλυψη έπρεπε από την αρχή όλος ο κρατικός μηχανισμός να σκύψει πάνω από το θέμα των Τεμπών και να μας έλυναν όλες τις απορίες και τα αιτήματα. Δεν είναι δυνατόν μετά από δύο χρόνια ακόμη να ψάχνουμε τα αίτια της έκρηξης. Δεν είναι δυνατόν μετά από δύο χρόνια ενώ έχουμε προσκομίσει τόσο στοιχεία με το μπάζωμα με το ιατροδικαστικό κομμάτι να σφυρίζουν αδιάφορα, να αρχειοθετούνται μηνύσεις, αιτήματα. Όλα αυτά δεν οδηγούν στη λέξη συγκάλυψη; Γιατί δεν κάνουν κάτι να μην ακούγεται η λέξη συγκάλυψη, να μας λύσουν τις απορίες;».