Σε πόλη της Ρουμανίας εντοπίστηκε και συνελήφθη, μεσημβρινές ώρες της 31ης Δεκεμβρίου, στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου από τις ρουμανικές Αρχές, ο 43χρονος αλλοδαπός ο οποίος αναζητούνταν με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση κλοπών με τη μέθοδο “Rip-Deal”, όπως ενημέρωσε την Τετάρτη η ΕΛ.ΑΣ.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, στο πλαίσιο της οποίας ο συλληφθείς είχε ταυτοποιηθεί ως μέλος μετακινούμενης εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε κλοπές πολυτελών ρολογιών και κοσμημάτων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2023 σε ξενοδοχείο στην Αθήνα, με τη συνολική χρηματική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων να ανέρχεται στις 243.400 ευρώ.
Για τις μετακινήσεις τους, εξακριβώθηκε ότι μετακινούνταν αεροπορικώς ή οδικώς, χρησιμοποιώντας μάλιστα πολυτελή οχήματα.
Ο συλληφθείς, μετά τις προβλεπόμενες δικαστικές διαδικασίες, εκδίδεται στην Ελλάδα, προκειμένου απολογηθεί στο αρμόδιο ανακριτικό Τμήμα.
Η μέθοδος “Rip-Deal”
Ως προς τη μεθοδολογία δράσης της οργάνωσης, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της αρχικά εντόπιζαν σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες τα αντικείμενα τα οποία τους ενδιέφεραν.
Στη συνέχεια, προσέγγιζαν τους πωλητές, επιδιώκοντας να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Μάλιστα, για να γίνουν ακόμη πιο πειστικά στα υποψήφια θύματά τους, δεν εμφανίζονταν ως απλοί εργαζόμενοι, αλλά ως επιχειρηματίες με υψηλό κοινωνικό και επαγγελματικό «status».
Ακολούθως, κανόνιζαν δια ζώσης συνάντηση με σκοπό να ελέγξουν τα προς πώληση αντικείμενα, σε κεντρικά ξενοδοχεία της εκάστοτε πόλης που επιλεγόταν.
Εκεί, κατά τη διαδικασία επίδειξης των πολυτελών αντικειμένων ο «εκτιμητής – αγοραστής» έπειθε με διάφορες προφάσεις τον πωλητή να του παραδώσει τα αντικείμενα για να τα συσκευάσει κατάλληλα ενώπιόν του και να τα τοποθετήσει προσωρινά στο χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου.
Ωστόσο, κατά την παράδοση της συσκευασίας με τα αντικείμενα, ο «εκτιμητής» δεν παρέδιδε τα πρόσφατα συσκευασμένα αντικείμενα, αλλά διαφορετικά – ψεύτικα, σε συσκευασίες οι οποίες έμοιαζαν τόσο, ώστε ο πωλητής να μη μπορεί να αντιληφθεί ότι πρόκειται για σακούλα κλώνο (μέθοδος Rip-Deal).