Skip to main content

Σκληραίνει η στάση της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας

Ασυνήθιστα υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στην προγραμματική ομιλία της στη γερμανική κάτω Βουλή, ενάντια στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφρίν της βόρειας Συρίας, σηματοδοτώντας μια σκλήρυνση της στάσης του Βερολίνου έναντι της Άγκυρας.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης συνεργασίας Κεντροδεξιάς – Κεντροαριστεράς στη γερμανική Ομοσπονδιακή Δίαιτα (Μπούντεσταγκ), η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι «παρά τα δικαιολογημένα συμφέροντα της Τουρκίας στο πεδίο της ασφάλειας, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην Αφρίν, όπου χιλιάδες άμαχοι διώκονται, χάνουν τη ζωή τους ή πρέπει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Το καταδικάζουμε απερίφραστα».

Επέκρινε βεβαίως, με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο και τις επιθέσεις των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων στον θύλακα της ανατολικής Γούτα, επιρρίπτοντας ευθύνες και στη Ρωσία. Η καγκελάριος άφησε πάντως αναπάντητο το ερώτημα εάν οι τουρκικές επιθέσεις συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής που αρχίζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες αλλά και λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας, η Άνγκελα Μέρκελ έδωσε ένα σαφές στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει και το οποίο συνοψίζεται στη διαπίστωση ότι το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του έναντι της Άγκυρας.

Το Βερολίνο για την ελληνοτουρκική ένταση

Αυτό μπορεί να απορρέει πρωτίστως από την αιματοχυσία στο Αφρίν, ωστόσο, όπως εκτιμάται, ασφαλώς δεν είναι ο μόνος λόγος: η γερμανική πλευρά παρακολουθεί πολύ στενά και τα όσα συμβαίνουν στο τρίγωνο Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, με αποκορύφωμα τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών στον Έβρο. Παρότι αρκετά φειδωλή στις δηλώσεις της, η γερμανική πλευρά θεωρεί την υπόθεση πολύ σοβαρή, εκτιμώντας ότι πρέπει να επιλυθεί άμεσα, καθώς επιβαρύνει όχι μόνον τις ελληνοτουρκικές, αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις εν γένει. Μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ότι δια μέσω των πολλών και διαφορετικών διαύλων επικοινωνίας που έχει, το Βερολίνο έχει καταστήσει σαφείς τις θέσεις του αυτές στην Τουρκία.

Η εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει ότι η ίδια η καγκελάριος μεσολαβεί στην υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών αφού, όπως προκύπτει από ελληνικές πηγές, φέρεται να συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει το τηλεφώνημα. Σε ερώτηση της DW, εκπρόσωπος της Καγκελαρίας επισήμανε ότι επί της αρχής δεν δίνονται πληροφορίες για εμπιστευτικές συνομιλίες της κ. Μέρκελ. Ο ίδιος παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου της, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος σημείωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες ή και καθόλου εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.