Skip to main content

Θεσσαλία: Οι προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής, τα έργα αποκατάστασης και ανάπτυξης μετά την καταστροφή του Daniel

EPA/ACHILLEAS CHIRAS

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2024 ξεκίνησαν έργα ύψους 42 εκατ. ευρώ – Νέες επενδύσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ - Δημήτρης Κουρέτας: έμφαση στα αντιπλημμυρικά, στη δημόσια υγεία, στις ευάλωτες ομάδες, στην αγροδιατροφή, τον τουρισμό, τον πολιτισμό   

Αντιπλημμυρικά έργα, έργα στήριξης της δημόσιας υγείας και των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, ενίσχυση της αγροδιατροφής και η σύνδεσή της με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, καθώς και η κατασκευή αθλητικών κέντρων σε περιοχές που τα έχουν ανάγκη, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής της Θεσσαλίας.

Στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, με θέμα τον απολογισμό του πρώτου χρόνου της θητείας του και την παρουσίαση του οράματος του για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας, έκανε εκτενή αναφορά στα έργα ύψους 117 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία «Ντάνιελ».

Τα έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί μετά τον Ντάνιελ σε 432 σημεία παρέμβασης σε όλη τη Θεσσαλία ανέρχονται σε 75 εκατ. ευρώ. Μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2024 τα έργα προς υλοποίηση ανέρχονται σε 42 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν νέα αντιπλημμυρικά έργα στους νομούς Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων,  Καρδίτσας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών, ύψους 38,6 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί εντός του 2025. Εκτός των έργων υποδομής, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και στην οδική ασφάλεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την υπογραφή συμβάσεων εντός του 2024 ύψους 12,4 εκατ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, κάθετη σήμανση, διαγραμμίσεις οδικών αξόνων και ασφαλτοστρώσεις, ενισχύοντας το δίκτυο οδικής ασφάλειας της περιοχής. Παράλληλα η Περιφέρεια στοχεύει στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, μέσω προγραμμάτων ύψους 30 εκατ. ευρώ που «τρέχουν» από το πρόγραμμα Θεσσαλία 2021-2027.

Ερωτηθείς για τις αντοχές της Θεσσαλίας σε έντονα καιρικά φαινόμενα, ο κ. Κουρέτας σημείωσε πως «η αίσθηση της θωράκισης της Θεσσαλίας θα ενισχυθεί εκτός από τα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάζει η Περιφέρεια (με καθαρισμούς ποταμών, ρεμάτων κ.λπ.) και με τα έργα ορεινής υδρονομίας – αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2026 -, ενώ σχεδιάζεται και η δημιουργία δομημένων πλημμυρικών ζωνών κατά μήκος των ποταμών.

Επιπλέον, επισημάνθηκε η συμβολή της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση επιζωοτιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη χαρτογράφηση της εξάπλωσης της πανώλης και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Μέσα από στοχευμένες δράσεις, η Περιφέρεια συνέβαλε στην οριοθέτηση των ζωνών επιτήρησης και στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου της Θεσσαλίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το πρώτο Κέντρο Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΣΥΠΠ), το οποίο δημιουργήθηκε στο κτήριο της Περιφέρειας στη Λάρισα. Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, το ΚΕΣΥΠΠ αξιοποιεί ένα Γεωπληροφοριακό Σύστημα Δεδομένων (GIS), το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση μετεωρολογικών δεδομένων και φυσικών φαινομένων σε πραγματικό χρόνο. Το δίκτυο περιλαμβάνει 50 μετεωρολογικούς σταθμούς σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, 7 σταθμούς μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας, 14 σημεία μέτρησης της στάθμης των ποταμών και πάνω από 70 κάμερες σε ευαίσθητες περιοχές της Περιφέρειας.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, ο Περιφερειάρχης έδωσε τα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των αιτούντων, έχει ήδη λάβει τις επιχορηγήσεις. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 43.447 αιτήσεις, εκ των οποίων οι αιτήσεις με διαπιστωμένες ζημιές ανέρχονται σε 28.830. Εξ αυτών, οι ​ 19.365 έχουν λάβει ήδη την επιχορήγηση.

Νέες επενδύσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ

Για το 2025 έχουν δρομολογηθεί επιπλέον η κατασκευή κλειστών κολυμβητηρίων ανά την Περιφέρεια, κλειστά γυμναστήρια, έργα ενίσχυσης των υποδομών της Προστασίας του πολίτη, έργα εξοπλισμού στα νοσοκομεία της Περιφέρειας, δημιουργία νέου κτιρίου στο γηροκομείο Λάρισας, κατασκευή 3 κυκλικών κόμβων στα Μετέωρα. Οι νέες επενδύσεις που ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην ενίσχυση της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας σε όλη την Περιφέρεια. Επίσης για το 2025 έχει προγραμματιστεί η υλοποίηση Πλέγματος Δράσεων (πρώην ΤΕΒΑ) για την αντιμετώπιση της Υλικής Στέρησης με παροχή Τροφίμων ή/και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΒΥΣ) προς τους απόρους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, με παράλληλη στοχευμένη παροχή Συνοδευτικών Μέτρων προς υποστήριξη της Κοινωνικής ένταξής τους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Προϊόντα ΠΟΠ

Στις προτεραιότητες της Περιφέρειας εντάσσεται και η στήριξη της τοπικής οικονομίας μέσω της προώθησης των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ της Θεσσαλίας με στόχο να πιστοποιηθούν 15 νέα προϊόντα. Τα προϊόντα συνδέονται άμεσα με την ιστορία και την παράδοση της περιοχής, ενώ ορισμένα από αυτά όπως τα Μήλα Αγιάς, τα Ακτινίδια Δέλτα Πηνειού, το Αχλάδι Κρυστάλλι Τυρνάβου και τα Κάστανα Μελιβοίας, Αμπελακίων και Ζαγοράς αποτελούν βασικά εξαγώγιμα αγαθά της Θεσσαλίας. Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκθέτει στο Μετρό στο Σύνταγμα από τις 16 έως τις 18 Ιανουαρίου 2025 τα προϊόντα αυτά, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της προβολής.