Skip to main content

Στα Σκόπια ο Ν. Κοτζιάς

Για τα Σκόπια θα αναχωρήσει το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με την πρώτη απευθείας πτήση, έπειτα από δώδεκα χρόνια, στο αεροδρόμιο των Σκοπίων μετά την πρόσφατη μετονομασία του από Αερολιμένας «Μεγάλου Αλεξάνδρου» σε «Διεθνής Αερολιμένας των Σκοπίων».

Η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ αναμένεται ότι θα δώσει μία πρώτη απτή εικόνα, ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, καθώς η ελληνική πλευρά έχει ήδη αποστείλει την πρότασή της στα Σκόπια, σε συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών στο Νταβός.

Ο κ. Κοτζιάς θα έχει δείπνο εργασίας με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, ενώ αύριο θα είναι μία ημέρα μαραθωνίου συναντήσεων και διαπραγματεύσεων τόσο με την πολιτική ηγεσία της χώρας, όσο και με την αντιπολίτευση. Αρχικά, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει τις επαφές του  με τον κ. Ντιμιτρόφ. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα ακολουθήσει η ενημέρωση των Ελλήνων και Σκοπιανών δημοσιογράφων σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών. 

Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για τις σχέσεις με την Ε.Ε., Μπουγιάρ Οσμάνι. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλή, Ταλάτ Τζαφέρι, τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, καθώς και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Η εικόνα ως προς την εξέλιξη των συνομιλιών αναμένεται να αποτυπωθεί με περισσότερη σαφήνεια σε μία  εβδομάδα, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνάντησης που θα έχουν στη Βιέννη, την προσεχή Παρασκευή, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ, με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος έχει δηλώσει ότι η ελληνική πλευρά αναμένει τα σχόλια και τις παρατηρήσεις της ΠΓΔΜ στο ελληνικό σχέδιο που έχει ήδη αποσταλεί στη γείτονική χώρα. Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αυτό που αποτυπώνεται στο συγκεκριμένο κείμενο είναι μια συμφωνία που βασίζεται στη γενική θέση της ελληνικής κυβέρνησης: σύνθετη ονομασία που ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις. Σημείωσε ακόμη ότι «το έναντι όλων» σημαίνει ότι χρειάζεται οπωσδήποτε συνταγματική αναθεώρηση. Μια λύση πρέπει να κινείται σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, ενώ εκτίμησε πως εφόσον έρθει η συμφωνία για την οποία δουλεύει η κυβέρνηση, όλα τα πολιτικά κόμματα θα αναλάβουν τις ιστορικές πολιτικές ευθύνες τους.

Σε δηλώσεις τους την Τρίτη ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ ανακοίνωσαν ότι απέστειλαν τις δικές τους προτάσεις για το ζήτημα της ονομασίας προς την Αθήνα.

Ο κ. Ζάεφ σημείωσε ότι η ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να αποτελέσει εργαλείο που θα βοηθήσει και δεν θα δυσχεράνει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ενώ ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ