Skip to main content

Επίθεση Μέρκελ σε Ερντογάν και Πούτιν

Επίθεση τόσο κατά της Τουρκίας, όσο και κατά της Ρωσίας για τις ενέργειές τους στο μέτωπο της Συρίας και ειδικά για το Αφρίν και την Ανατολική Γούτα αντίστοιχα εξαπέλυσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στην πρώτη ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο μετά την ορκωμοσία της για μια τέταρτη συναπτή θητεία.

Μιλώντας στην Ομοσπονδιακή Δίαιτα (Μπούντεσταγκ), κάτω σώμα του κοινοβουλίου, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στο Αφρίν είναι απαράδεκτες, παρά το γεγονός ότι η χώρα αντιμετωπίζει ζητήματα ασφάλειας στα νότια σύνορά της.

«Η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα αεροπορικά πλήγματα στην Ανατολική Γούτα από τις δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «απλώς κοιτάζει» τα γεγονότα να εξελίσσονται στην περιοχή, χωρίς να παρεμβαίνει για να σταματήσει τον σύμμαχό της, Σύρο πρόεδρο.

Αναφερόμενη στη συνέχεια στην τουρκική επιχείρηση σε συριακό έδαφος και συγκεκριμένα στο καντόνι του Αφρίν, η κ. Μέρκελ πρόσθεσε: «Καταδικάζω και αυτήν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο».

«Ναι στο πολιτικό άσυλο, θα ενισχυθούν οι απελάσεις»

Απαντώντας ουσιαστικά στην κριτική που έχει δεχθεί μετά την προσφυγική κρίση του 2015-2016, η καγκελάριος τόνισε ότι η χώρα της θα συνεχίσει να δέχεται πολιτικούς πρόσφυγες, ωστόσο, για όσους δεν πληρούν τα κριτήρια παραμονής σε γερμανικό έδαφος, θα ληφθούν μέτρα απέλασης.

«Άνθρωποι οι οποίοι νομικά δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας, θα πρέπει να φύγουν, προτιμούμε οικειοθελώς, ωστόσο εάν χρειαστεί και με διοικητική απέλαση», πρόσθεσε. Επανέλαβε δε τη δέσμευση του νέου μεγάλου συνασπισμού Κεντροδεξιάς – Κεντροαριστεράς για ετήσιο όριο υποδοχής στους 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Το Ισλάμ είναι κομμάτι της Γερμανίας»

Η κεντροδεξιά ηγέτις σημείωσε ότι μετανάστες από την Τουρκία και την Ιταλία συνέβαλαν τα μέγιστα στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Γερμανίας, συμπληρώνοντας ότι οι απόγονοί τους είναι πλέον σεβαστά μέλη της γερμανικής κοινωνίας, ενώ έτεινε το χέρι στους μουσουλμάνους που ζουν στη Γερμανία.

«Είναι αναμφισβήτητο ότι η χώρα μας διαμορφώθηκε ιστορικά από τον χριστιανισμό και τον ιουδαϊσμό. Αλλά είναι επίσης αναμφισβήτητο ότι σήμερα 4,5 εκατ. μουσουλμάνοι ζουν μαζί μας, οπότε η θρησκεία τους, το Ισλάμ, έχει γίνει κομμάτι της Γερμανίας», ανέφερε.

Η τοποθέτησή της έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του υπουργού Εσωτερικών και αρχηγού του τρίτου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, της συντηρητικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ, την προηγούμενη εβδομάδα.

naftemporiki.gr