Ρεκόρ επισκεψιμότητας χιονοδρομικά κέντρα λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, με τα καταλύματα των γύρω περιοχών να γεμίζουν. Παράλληλα τα χιονοδρομικά κέντρα εκσυγχρονίζονται, και προσανατολίζονται στη δημιουργία συνθηκών για τουρισμό βουνού, εμπλουτίζοντας τη λειτουργία τους με δράσεις που μπορούν να προσελκύουν επισκέπτες όλο τον χρόνο.
«Πέρσι είχαμε μια πολύ κακή περίοδο λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά μέσα στο σχεδιασμό μας για τις επόμενες επενδύσεις είναι να εξασφαλίσουμε και τεχνητή χιόνωση», σημειώνει ο Αλέξης Άγριος, διευθυντής χιονοδρομικού Καλαβρύτων, που ξεπερνάει φέτος τα 15.000 άτομα ημερησίως.
Βέβαια το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, έχει ήδη προχωρήσει και υλοποιεί δράσεις όλο τον χρόνο προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες και σε άλλες εποχές. Όπως το μουσικό δρώμενο Helmos Mountain Festival και άλλα.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να απαντήσουμε στα ερωτήματα που θέτει η ίδια η φύση. Φέτος έχουμε έναν χειμώνα που προμηνύεται πάρα πολύ καλός, μετά από μια χρονιά που ο χειμώνας ήταν πάρα πολύ άσχημος καιρικά για τα χιονοδρομικά κέντρα. Άρα, στόχος μας είναι να μετατρέψουμε το βουνό, το χιονοδρομικό κέντρο, σε έναν προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. Δηλαδή, σε ένα πολυθεματικό πάρκο τεσσάρων εποχών, 12μηνης λειτουργίας, το οποίο στην ουσία θα μας δώσει επισκεψιμότητα όλο τον χρόνο και με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα».
Τα χιονοδρομικά κέντρα δεν προσελκύουν μόνο τους Έλληνες που αγαπούν το βουνό και το χιόνι αλλά και τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας για τουρισμό αυτήν την περίοδο.
Στον Παρνασσό το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, για παράδειγμα, είναι πολλοί οι Κινέζοι που τον εντάσσουν στο πρόγραμμά τους και πηγαίνουν για σκι, όπως αναφέρει. «Έχουμε πολλούς ξένους επισκέπτες αλλά ειδικά οι Κινέζοι που πηγαίνουν στην Αθήνα, συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους, τους αρχαιολογικούς χώρους των Δελφών και το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού. Γενικότερα, οι επισκέπτες μας είναι πολλοί και συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς ξένοι τουρίστες, κυρίως από Ευρώπη. Αυτές τις μέρες δεχόμαστε πάνω από 5.500 άτομα ημερησίως και φαίνεται πως πάμε για μια χρονιά ρεκόρ» αναφέρει ο ο Αντώνης Τουρκοχωρίτης διευθυντής χιονοδρομικού Παρνασσού
Στο δεύτερο μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, το Σέλι στο όρος Βέρμιο, οι επισκέπτες φτάνουν τους 5.000 ημερησίως, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του χιονοδρομικού κέντρου Σελίου, Απόστολος Μελιόπουλος. «Το κέντρο ξεκίνησε να λειτουργεί στις 19 Δεκεμβρίου και είμαστε κάθε μέρα γεμάτοι με τους επισκέπτες να κυμαίνονται από 2000 έως 5000 άτομα. Τη σεζόν που διανύουμε ο καιρός μας ευνόησε. Έχουμε πολύ κόσμο και πολλούς τουρίστες από το εξωτερικό, από Ιταλία και Γερμανία. Παλιά είχαμε και πολλούς Ισραηλινούς. Φέτος έχουμε από Γαλλία, έχουν μείνει έκπληκτοι όσοι μας επισκέπτονται. Είναι τουρίστες που πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη κυρίως, και έρχονται και στο Σέλι για σκι και αναψυχή», προσθέτει.
Αυτήν τη στιγμή, λειτουργούν περίπου 15 χιονοδρομικά κέντρα, όπως σημειώνει ο Παναγιώτης Βατικιώτης που παρακολουθεί μέσω του “snow report” εδώ και 28 χρόνια τα δεδομένα στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. «Έχουμε να δούμε τόσο καλή κατάσταση και παρατεταμένη εδώ και χρόνια, καθώς η χιονοδρομία, όπως παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται σε κρίση, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Πολύ καλά λειτουργούν τα Καλάβρυτα, ο Παρνασσός, το Σέλι και τα Τρία-Πέντε Πηγάδια, όπως και το Ανήλιο. Μόνο το Μαίναλο έχει λίγο χιόνι. Όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν κανονικά: Πήλιο, Καϊμάκτσαλάν, Καρπενήσι, Πισοδέρι Φλώρινας, Λαϊλιάς, Φαλακρό, Ελατοχώρι, Βασιλίτσα».
Όπως αναφέρει ο Βασίλης Τζουμάκας, διαχειριστής χιονοδρομικού κέντρου Ανήλιο Μετσόβου, το χιονοδρομικό φέτος άνοιξε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκέμβρη και δέχεται πάνω από 2.500 άτομα ημερησίως: «Είναι το πιο καινούργιο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα, με έξι αναβατήρες και έχουμε κόσμο από όλη την Ευρώπη. Μην ξεχνάτε, ότι στην Ελβετία μόνο το 17% των επισκεπτών είναι σκιέρ και στην Ελλάδα το 7%. Όλοι οι άλλοι είναι επισκέπτες και τουρίστες που αγαπούν το βουνό. Το χιονοδρομικό κέντρο αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για όλη την τοπική κοινωνία: Δουλεύουν εστιατόρια, ξενοδοχεία, τα καταστήματα με είδη εξοπλισμού κτλ. Εμείς, έχουμε προσανατολιστεί στο να είμαστε πόλος έλξης για τουρισμό όλο τον χρόνο. Μην ξεχνάμε, ότι το Anilio Park Festival, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι έφερε 100% πληρότητες στα καταλύματα της ευρύτερης περιοχής τον μισό Αύγουστο».
Πηγή: ΑΜΠΕ